Jogvédelmi biztosítás: több tízezer forint egy átlagos segítség költsége

A Generali Biztosítónál jogvédelmi biztosítást kötő ügyfelek az utolsó lezárt üzleti évben, 2012-ben több mint 1600 esetben fordultak segítségért a céghez, amely 54 millió forintot fizetett ügyvédi díjakra és egyéb jogi költségekre, így egy esetre több mint 33 ezer forint jutott – közölte a biztosító csütörtökön az MTI-vel.

Az ügyfelek a legtöbb esetben (26 százalékban) a társasházak közös költségének behajtása ellen kértek jogvédelmet. Sok esetben a fizetendő összeg vagy – költözés esetében – a kifizetendő hónapok száma okozott a lakó és a társasház között jogvitát, amelyek rosszabb esetben akár költséges pereskedésig is fajulhatnak. 
    

A második leggyakoribb eset a különböző szerződésszegésekből adódó vita (18 százalék), míg a harmadik helyen az ingatlanokkal kapcsolatos sérelmek, valamint a munkahelyi összetűzések álltak 9-9 százalékkal. Jelentős még a gépjárműveket érintő esetek száma (8 százalék), továbbá a büntető- és szabálysértési ügyek aránya (5 százalék). 
    

A Generali ezer fős mintán mérte fel azt, hogy a lakosság milyen arányban vett igénybe jogi segítséget, és az derült ki, hogy 51 százalékuknak volt már szükségük ügyvédre. A legtöbben (43 százalékuk) szerződés, azon belül is főként adásvételi szerződés elkészítéséhez igényelték ügyvéd közreműködését. A megkérdezettek harmada öröklési ügyben, míg több mint negyede válás, illetve gyermekelhelyezés miatt kért jogi segítséget. A felmérésben résztvevők mintegy ötöde fordult munkajogi problémával ügyvédhez.

Forrás: mti.hu