Elszámolási vita a megbízó és az alvállalkozók között a panelfelújítások kapcsán

Hét vállalkozás pertársaságba tömörült és 100 millió forint tartozás megfizetését követeli a Panel Lakónegyed Rehabilitációs Érdekképviselettől elmaradt vállalkozási díj címén – közölte Papp Gyula, az egyik alvállalkozó, az ENFI Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Papp Gyula
Papp Gyula

Mint a tájékoztatón elhangzott, az érdekképviselet a társasházak nevében eljárva pályázott a felújítás támogatására, és nyertesség esetén intézte a kivitelezést is. A tájékoztatót szervező vállalkozások pályázatíróként, tervezőként és mérnöki szakértőkként vettek részt a folyamatban.

Mint Papp Gyula kifejtette, ingyen dolgoztak, abban a reményben, hogy ha nyer egy-egy társasház a támogatási pályázaton, akkor az érdekképviselet kifizeti őket, ám ez elmaradt.
    

Az MTI megkereste Szente Szabolcsot, az érdekképviselet vezetőjét, aki általánosságban elmondta, hogy teljesítési segédként vonták be a különféle cégeket a programba. A 2009-ben indult ZBR Klímabarát Otthon Panel Alprogram keretében 100 épület nevében jutottak támogatáshoz.

Kabar u. 7-13.
Kabar u. 7-13.

A teljesítési segédek egyike volt az ENFI Kft., amely pályázatíróként, szakértőként és műszaki ellenőrként is dolgozott 20 épületnél. Ebből öt épületnél – a szerződések lezárása után – kifizették, a többivel kapcsolatos szerződéseket viszont felbontották, mivel az óbudai Kabar utca 7-13. alatti háznál – ahol ez a cég volt a műszaki ellenőr – a 380 millió forintos költségvetésen belül az igazságügyi műszaki szakértő 80 millió forintnak nem találta meg az ellentételét. 

Szente Szabolcs
Szente Szabolcs

A szerződésbontás után az érdekképviselet felkereste a vele kapcsolatban álló teljesítési segédek alvállalkozóit, és kifizette azokat – mondta Szente Szabolcs.

Papp Gyula erre úgy reagált, hogy volt ellentétes szakértői vélemény is a Kabar utcai munkáról, amelynek a támogatását az állam – az ÉMI ellenőrzése után – egészében kifizette. A saját könyvelése alapján az ő cége is megkapta az ott végzett munka díját. Az ügyvezető elismerte, hogy az alvállalkozók felét az érdekképviselet valóban kifizette, de a perlő hét cégnek még tartozik.

Forrás: mti.hu