Fidesz-KDNP-frakcióülés – Rogán: három lépésben csökken az idén a rezsi

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP, ennek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

rezsicsökkentés_3_1    

A politikus – ismertetve az általa vezetett rezsicsökkentés-előkészítő munkacsoport péntek esti balatonszárszói döntését – elmondta, hogy az Országgyűlés februárban, várhatóan kéthetes tavaszi ülésszakán dönt a javaslatról, amely figyelembe veszi a világpiaci árcsökkenéseket is. 
    

Az időpontokat azzal magyarázta, hogy a gáznál az április 1-je a lehető legkorábbi időpont, a távhő árát a következő fűtési szezontól szeretnék mérsékelni, az áram esetében pedig körülbelül szeptemberre lesz elegendő, a fenntarthatósághoz szükséges tartalék az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél és a többi szolgáltatónál.
    

Rogán Antal szólt továbbá arról, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor azt követően elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést, világossá téve, hogy a rezsi árának emelésére profitérdekből nincs lehetőség. Ha azonban a „Gyurcsány-koalíció” kerül kormányra, akkor egyértelműen visszatérne a profitorientált közműszolgáltatás, a rezsi pedig nőne – fogalmazott a frakcióvezető.
    

Szavai szerint az eddigi rezsicsökkentés azért volt megvalósítható, mert a Fidesz-KDNP más szemlélettel állt hozzá a rezsiárakhoz, mint a „Gyurcsány-koalíció” kormányai 2002 és 2010 között, abban a nyolc évben ugyanis a villamos energia és a gáz ára még akkor is emelkedett, amikor a világpiaci árak csökkentek. Ezzel szemben a mostani kormánypártok kimondták:  a közműcégek monopóliumok, ezért nonprofit szolgáltatókként tekintenek rájuk – magyarázta. A rezsicsökkentés baloldali ellenzéki kritikáira úgy reagált: „savanyú a szőlő”.
    

A gázon, az áramon és a távhőn kívül más közműszolgáltatások árának esetleges idei csökkentését firtató kérdésre azt válaszolta: ezek esetében 2013-ban meghozták azokat a döntéseket, amelyek reálisak voltak. Ezeknél most „árstop” van, további díjmérséklésre pedig csak a piaci viszonyok átrendeződése esetén van lehetőség – tette hozzá.

rezsicsökkentés_3

A Fidesz-KDNP pénteki évadnyitó frakcióülésén, Balatonszárszón a paksi atomerőmű-bővítés ügye is téma volt, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kabinet rendelkezésére álló számításokat.
    

Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, hogy ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő az országban.
    

Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamosenergia-termelés előállítási költsége – mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti – folytatta -, hogy „a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga”, hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésbe lépésével 10-13 százalékkal csökkenjen az áram ára. Erről majd az akkor hivatalban lévő kormánynak kell döntenie – jegyezte meg.
    

Kérdésre közölte, a kormánypárti képviselőcsoport kihelyezett ülésén állásfoglalást hozott a devizahitelek ügyében is, amellyel kapcsolatban továbbra is sürgetik a Kúriát, hogy az minél hamarabb hozzon döntést a még nyitott kérdésekben. Ha ez március közepe előtt megszületik, a kormánypártok még a parlamenti választás előtt összehívják az Országgyűlést, hogy döntsenek a devizahitelesek ügyében.
    

Elmondta, ha újabb parlamenti megoldás születik, azt ugyanazokkal a feltételekkel vehetik majd igénybe az árfolyamgátba belépett ügyfelek és azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel.
    

A sajtótájékoztatón részt vett Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is, aki elmondta: pártja azért támogatja a rezsicsökkentést, mert az beleillik „eszmeiségükbe”. A fogyasztók érdekei mellett a fenntartható és biztonságos energiaszolgáltatás fontosságát is hangsúlyozta. Mint fogalmazott, míg a Gyurcsány-kormány a szolgáltatók érdekeit tette első helyre, addig a Fidesz-KDNP a fogyasztók szempontjait tartja szem előtt.
    

A kereszténydemokrata politikus emellett szólt arról, hogy a frakcióülésen szóba került a családtámogatási rendszer is, amellyel kapcsolatban felhívta a figyelmet a családi adókedvezmény kiterjesztésére. Ezzel és a korábbi adókedvezménnyel együtt 230-240 milliárd forint marad a családoknál – emelte ki. A családi csődvédelemről szóló javaslatukról azt mondta, az valószínűleg áthúzódik a következő ciklusra.

Forrás: mti.hu