Olcsóbb lehet a szemétszállítás

Az év második felében 10-15 százalékkal csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja – mondta a környezetügyért felelős államtitkár.

Illés Zoltán szerint az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetővé, hogy a közszolgáltatást végző cégek többletbevételre tesznek szert az egyre bővülő szelektív gyűjtésből származó hulladékok újrahasznosításával. A zuglói Istvánffy utcában már szinte minden ház megkapta a szelektív kukákat. A lakók szerint így nem csak környezetbarát, de kényelmes is a szemétgyűjtés.

Budapesten tavaly március óta működik a házhoz menő szelektív gyűjtés. Egyre több helyen található már meg a kétkukás rendszer. A sárga fedelű edényekbe a műanyag és a fém, a kékbe pedig a papír kerülhet. Pécsett már 20 éve működik hasonlóan a szelektív gyűjtés. Az itt élők külön szemeteszacskóba tehetik ki a válogatott szemetet, amelyet 200 hulladék-szigeten is kidobhatnak. 2015 januártól tovább egyszerűsödik a rendszer: már csak két kuka lesz.

A száraz gyűjtőbe kerül majd a papír, a fém, a műanyag és az üveg, a nedves gyűjtőbe pedig az úgynevezett zöld hulladékok vagy például a babapelenka. Így több lesz a hulladékból kinyerhető újrahasznosítható anyag, és jelentős fűtőértékkel bíró tüzelőanyag is előállítható. Ez pedig a szemétszállítási díjakban is érezhető lesz.

Illés Zoltán kifejtette: a rezsicsökkentés a szemétszállítást is érinti, és véleménye szerint az idei év második felében újabb 10-15 százalékkal lehet olcsóbb a lakossági szemét begyűjtése és elszállítása. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár azt mondta, az árcsökkenés az új hulladéktörvénynek köszönhető, amely előírja, hogy csak olyan közszolgáltató cég működhet, amely többségében állami vagy önkormányzati tulajdonban van.

Forrás: M1 Híradó

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerint a lakossági szemétszállítás területén is lehetőség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklődhet.

Az államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetővé, hogy a közszolgáltatást végző cégek többletbevételre tesznek szert a szelektív gyűjtés növelésével. Több lesz így a hulladékból kinyerhető újrahasznosítható anyag, továbbá jelentős fűtőértékkel bíró tüzelőanyag állítható elő a lakosság által összegyűjtött szemétből – erre a termékre jelenleg is 600-700 ezer tonnás igény van.

Illés Zoltán emlékeztetett: a lakossági szemétszállítási díj mérséklésének elindítását az új hulladékgazdálkodási törvény tette lehetővé, amely új alapokra helyezte a magyarországi hulladékgazdálkodást a strukturális átalakításokkal és a tulajdonviszonyok megváltoztatásával. Azzal, hogy többségi állami vagy önkormányzati tulajdonba kerültek a hulladékipar szereplői, a hasznot nem lehet kivinni a cégből, hanem vissza kell forgatni – tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette: az átalakítást segíti, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény a hulladékok keletkezésének megelőzését és a hulladékok korábbinál nagyobb mértékű újrahasznosítását ösztönzi. Példaként hozta, hogy már épültek utóválogató rendszerek, amelyek a hulladék-újrahasznosítást nagyobb arányúvá és gazdaságosabbá teszik. Ennek a területnek a fejlesztésére a következő években mintegy 200 milliárd forint jut a kormány döntése alapján uniós forrásokból.

Illés Zoltán jelezte: Magyarországon 2015. január 1-jétől kötelező lesz a lakossági kommunális  hulladékok szelektív gyűjtése. Az úgynevezett száraz és nedves hulladékot kell elkülönítve gyűjteni, a minél kedvezőbb újrahasznosítási lehetőség szem előtt tartásával.

A szaktárca sajtóanyaga szerint 2000-2012 között országosan 18 millió tonna hulladék keletkezett. Ebből 2010-ben az anyagában hasznosított hulladék aránya 30 százalékot tett ki, 2012-re pedig 37 százalékra nőtt az arány.

A települési hulladékok esetében a 2010-ben keletkezett hulladék 19,6 százalékát hasznosították anyagában – például a papírt újra papírként -, 2012-re pedig 25,6 százalékra emelkedett az arány. A településeken keletkezett hulladék 70,4 százaléka került lerakókba 2010-ben, 2012-ben már csak 65,4 százaléka.

Forrás: mti.hu