Korszerűsítették a tatai távfűtést

Tatán 320 millió forint ráfordításával kicserélték a faaprítékos fűtőerőmű és a városi hőelosztó közötti gerincvezetéket, valamint a hőenergia optimális elosztása érdekében szivattyútelepet létesítettek, és nyolc társasházat új hőközponttal szereltek fel – tájékoztatta a polgármester pénteken az MTI-t.

    

Michl József (Fidesz-KDNP) elmondta, nemcsak a közvetlenül érintett 300 lakás fűtési vezetéke újult meg, hanem az egész város távhőszolgáltatásának üzembiztonsága is emelkedett. A gerincvezeték korábban védőcsatornában futott a föld alatt, de csöveket a beszivárgó talajvíz annyira tönkretette, hogy javítás nem jöhetett szóba. Az új, előre szigetelt vezetékpár ellenáll a környezeti hatásoknak, a fejlesztés jelentősen csökkenti a rendszer hőveszteségét.
    

A beruházást szinte teljes egészében pályázati forrásból valósították meg, a projektet fele-fele arányban európai uniós támogatásból és a magyar állam által biztosított EU-önerőalap terhére finanszírozták.
    

Tatán az önkormányzat 2012 végén írt alá koncessziós szerződést a Dalkia Energia Zrt.-vel a távhőrendszer 25 éves üzemeltetésére. A társaság megalakította a Tata Energia Kft.-t, amely saját költségén további 25 millió forintnyi felújítást végzett el a rendszeren az ellátás biztonságának és a szolgáltatás színvonalának növelésére.
    

A tatai távhőrendszerre 1800 lakás és csaknem 200 közületi fogyasztó csatlakozik, a hő kétharmadát faapríték elégetésével biztosítják, a maradék hőmennyiséget gázkazánokban állítják elő.

Forrás: mti.hu