Rezsicsökkentés – Éves kimutatást javasol a LOSZ

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a közüzemi számlákban keletkező megtakarítást ne havonta kelljen közölni a tulajdonosokkal, hanem a május 31-ig megtartandó közgyűlés elé kerüljön a pénzügyi beszámolóban kimutatott éves megtakarítás – mondta Farkas Tamás, a LOSZ elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

    

A szervezet szerint a havi megtakarítás kimutatása azért értelmetlen, mivel pénzügyileg – a többi mintegy 30 költségtétellel együtt – csak az éves beszámolóból derül ki, hogy az adott társasházegyenlege többletet és hiányt mutat. 
    

Nehéz lesz megmagyarázni a tulajdonosoknak azt, hogy a rezsicsökkentés ellenére miért veszteséges a társasház, vagy a lakásszövetkezet – tette hozzá az elnök.
    

A legutóbbi rezsicsökkentési törvénybe – amely ez év elejétől hatályos – Németh Szilárd (Fidesz) képviselő indítványára került be a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozó előírás. Ez minden hónap 15. napjáig teszi kötelezővé – közüzemi szolgáltatói bontásban – az előző havi megtakarítás kifüggesztését. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást kell kimutatni.
    

Farkas Tamás elmondta, hogy a kisebb társasházaknál a kimutatás és kifüggesztés költsége meghaladhatja a megtakarítás összegét. A nagyobb, gázzal fűtött és lifttel felszerelt társasházaknál viszont elérheti a megtakarítás a havi 4-10 ezer forintot is.
    

A mai megoldás beviszi a politikát a lépcsőházakba – vélte az elnök. Például sok tulajdonos hiszi azt, hogy a közüzemi számlákban mutatkozó megtakarítás visszajár a zsebébe, holott az csak egy szelete a teljes fenntartási költségnek.
    

A LOSZ jobban örült volna annak, ha a hátralékok behajtását segítette volna a kormány és a parlament. Például a fizetési meghagyás díját utólag kelljen fizetni a közjegyzőnek, a végrehajtó pedig az eredményesség után kapjon díjat. A közös költségben hátralékos tulajdonosok lakásaira bejegyzendő jelzálogjog bejegyzése pedig legyen ingyenes, de legalább is jóval olcsóbb a mostaninál – jelentette ki Farkas Tamás.

Forrás: mti.hu