Több ponton is módosulnak az építésügyi rendeletek

Több ponton is módosulnak a kormány honlapján megjelent tervezet szerint az építésügyi rendeletek. Az egyik változás alapján amennyiben március 15-től magánszemély építtető köt szerződést kivitelezővel, utóbbi csak 14 nap után láthat munkához, ha ennél hamarabb szeretné elindítani a munkát a megrendelő, ezt bele kell írni a szerződésbe.

A kormányrendelet tervezet szerint több ponton változnak a műemlékekkel kapcsolatos előírások is. Például a felújításuk során törekedni kell a műemlék fizikai valójában és szellemiségében történő megőrzésére. A kutatások során pedig előnyben kell részesíteni a modern, roncsolás mentes vizsgálatokat.

A műemlékeken végzett néhány munkához nem kell engedély, de ezek közül most leválasztja a tervezet azokat, amelyeket – tudomásulvételre – be kell jelenteni az örökségvédelmi hatóságnak. Ilyen például a roncsolásos kutatás, az utólagos szigetelés és a felületképzés megváltoztatása is.

Az ilyen eljárást a hatóság elektronikusan intézi. A hatóság a tervezett tevékenységet – az eljárás megindításától számított 15 napon belül – megtiltja, ha a műemlék jellege, történelmi jelentősége vagy hitelessége jelentősen sérülne. A tiltás elmarad, ha a beavatkozással életveszélyt hárít el a kérelmező.

Forrás: mti.hu