Százezreket spóroltak a társasházak a rezsicsökkentéssel

Van olyan lakóközösség, ahol több százezer forintot spóroltak tavaly a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Hétvégéig minden társasházban élőt tájékoztatni kellett arról, hogy mennyivel csökkent a ház rezsiköltsége az elmúlt hónapokban. Azt, hogy megfelelően értesítették-e a lakókat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. Ha nem, akkor a büntetés akár félmillió forint is lehet.

Akár több százezer forintot is spórolhatott egy társasház a rezsicsökkentésnek köszönhetően. A víz, a gáz, a villany és a szemétdíj árának mérsékléséből származó megtakarítást a lakók legtöbbször a ház felújítására fordítják.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke szerint a nagyobb, gázzal fűtött és liftes társasházak spórolhatnak sokat a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

A lakók tájékoztatása a lakásszövetkezeti intézőbizottságok, igazgatóságok vagy a társasházkezelők feladata. Nekik havonta minden hónap 15-éig értesíteniük kell a tulajdonosokat arról, hogy az adott hónapban pontosan mennyit fizetett, illetve mennyit spórolt a közösség. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást is közzé kell tenni.

Azt, hogy megfelelően értesítették-e a lakókat a társasházi rezsicsökkentésről, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. A lakossági bejelentéseket a kormányhivatalokban működő fogyasztóvédelmi igazgatóságok fogadják. Ha a panaszt jogosnak találják, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

– Többek között a kötelezés, figyelmeztetés is szankcionálási lehetőség, természetesen emellett bírság kiszabására is lehetőség van, ilyen esetben ennek minimális összege 15 ezer forint és maximum 500 ezer forintig terjedhet – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna hozzátette: a hatóság célja nem elsősorban a büntetés, hanem az, hogy a lakókhoz eljussanak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információk.

 

Forrás: hirado.hu