OTP Jelzálogbank: kedvező jelek a budapesti újlakás-piacon

Budapesten 2013-ban több társasházi lakás épült, mint az előző évben, és egyre kevesebb az eladatlan ingatlan is – derül ki az OTP Jelzálogbank elemzéséből.

    

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint tavaly pozitív irányba mozdultak az évtizedes mélypontról a főbb budapesti újlakás-piaci mutatók, egyértelmű tendenciáról azonban korai még beszélni, és a válság előtti helyzet elérése is nagyon távolinak tűnik még.
    

Bő száz lakással, nagyjából egy nagyobb beruházásnyival több lakás épült 2012-höz képest, és így 1400 fölé emelkedett 2013-ban a megépült társasházi lakások száma a fővárosban. Az eladatlan készlet immár ötödik éve folyamatosan szívódik fel, miközben terjednek a befektetési célú vásárlások is. Míg 2009-ben az eladatlan új lakások száma majdnem elérte a négyezret, addig mára mintegy kétezerre csökkent ezek száma. A felhalmozott állomány 42 százaléka a XIII., XI. és III. kerületekben található.
    

Budapesten a nagy beruházás továbbra is ritka, a 2013-ban a fővárosban átadott 77 lakásprojekt közül mindössze három érte el a 100 lakásos volument, további öt az ötvenet. Az átlagos projektméret így is nőtt valamelyest az egy évvel korábbihoz képest, amely 2013-ban 19 lakásos volt. 
    

A legtöbb új társasházat – szám szerint 13-at – tavaly is a XI. kerületben adták át. Újbudát a XXII. és a III. kerület követi kilenc, illetve nyolc épülettel. Olyan klasszikus lakásépítési területek, mint Angyalföld és Zugló a II. kerülettel együtt csak ez után következnek. 
    

A legtöbb lakás ugyanakkor a VIII. kerületben épült, és egyben itt voltak a legnagyobb beruházások is: tavaly négy projekt keretében 452 új ingatlant adtak át, százzal többet, mint a második helyezett XIII. kerületben. Ezeken kívül még a II. és IX. kerület volumene érte el a 100 lakást. Ezzel szemben az I., V., VII., X., XIX. és XXI. kerületekben nem épült 2013-ban új társasházi lakás. 
    

Az OTP Jelzálogbank beruházói és értékesítői adatközlésen alapuló gyűjtése  2014-es átadással jelenleg ezernél kevesebb értékesítési céllal épült lakást tartalmaz, így a tavalyi kínálatbővülés valószínűleg csak átmenetinek tekinthető. A 73 idei átadású projektből ráadásul csak egy IX. kerületi haladja meg a százlakásos nagyságrendet.
    

Az újlakások árkínálata nagyon változatos. A legolcsóbb 2013-14-es átadású lakásokat Pest peremkerületeiben kell keresni, 230 ezer forint alatti az átlagos kínálati négyzetméterár a XXI. és XXIII. kerületekben, s 300 ezer alatti a limit a XV., XVII., XVIII. és XX. kerületekben. A IV., X., XIII., XVI. és XXII. kerületekben 300-400 ezer forint között van a négyzetméterár, a III., VI., VII., VIII., IX. és XIV. kerületben viszont már négyessel kezdődik az átlagos ár, míg a XI. kerületben egyre gyakrabban haladja meg az 500 ezer forintot. Legdrágábbak az I., II., V. és XII. kerület kis társasházi, vagy tetőtér-projektjei, ezekért gyakran már a 600-800 ezer forintot is elkérnek, de néhány luxus társasházban akár az egymillió forintot is elérheti a lakások négyzetméterára.

Forrás: mti.hu