Ez az egyik legnagyobb magyar siker az olimpián!

Történelmi sportsikernek is örülhettünk a 2014-es szocsi téli olimpián, miután Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét érte el (hetedik lett lesiklásban), a női gyorskorcsolya váltónk pedig pontszerző lett. Ám a komoly eredményeket elért sportolóinkon túl, más területen is büszkélkedhetünk hatalmas magyar sikerrel a ma záruló, Szocsiban lezajlott téli olimpián. A nyitó és egyben záró ceremóniáknak is helyszínt adó stadion tetőszerkezetét ugyanis egy magyar mérnöknek, Kocsis András Balázsnak is köszönhetik a nézők és versenyzők. És, hogy mi a jövő? Foci VB-t és Forma 1-es célegyenest terveznek a stadionba.

 

Fisht Olimpiai Stadion Szocsi Forrás: Populous

Fisht Olimpiai Stadion Szocsi Forrás: Populous

A 2014-es téli olimpia ugyan ma véget ér, a KÉSZ statikus tervezési irodavezetőjének, Kocsis András Balázsnak a mérnöki teljesítménye még hosszú évtizedekig szolgálja majd az impozáns szocsi stadiont és annak vendégeit. A magyar mérnök ugyanis még az angol Buro Happold mérnökiroda szakembereként került be a nagyszabású fejlesztésbe, miután az angol cég nyerte el az úgynevezett Fisht Stadion tervezését.

Kocsis András

Kocsis András

„Eddigi pályafutásom során több stadion tervezésében vehettem már részt. Itt van például a Fradi-stadion, amely bár még nincs teljesen kész, de a szerkezete már igen. Az angliai munkám során az első a Tottenham új 65 ezres stadionja volt, aminek szintén a tetőszerkezetét terveztem. Viszont a nagy stadionok közül a Fisht az első, melyet nemcsak, hogy terveztem, hanem elkészült, átadták és már a nézőközönség is elfoglalhatta, használatba vehette.” – meséli eddig munkáival kapcsolatban Kocsis.

Veszélyzóna

Az orosz helyszín azonban nem csak különleges, hanem mérnöki szempontból komoly kihívás is volt a tervezők számára. A hatalmas ország egyik leginkább földrengésveszélyes területe ez a környék, ami egy ekkora építmény statikai tervezése szempontjából az egyik legnagyobb kihívás. „Ott vannak a hegyek és ott van mellette a tenger, maga az altalaj pedig folyósodásra hajlamos. Ez azt jelenti, hogy ha van egy földrengés, akkor a talaj úgy viselkedhet, mint egy folyadék, vagyis el tud csúszni. És természetesen, ha a földrengés epicentruma a tengerfenéken van, akkor utána cunami is kialakulhat. A tervezés során figyelembe kellett venni, hogy az épületet ezek a hatások érhetik. Maga a főtartó formája pedig nem túl előnyös földrengésveszélyes területre, mivel a fő tartószerkezete aszimmetrikus és a síkjából kidöntött.” – meséli a KÉSZ vezető mérnöke a kihívás okait.

Lerohad vagy élni fog?

Egy ilyen volumenű építmény esetében, ahogy arra már látott a világ több negatív példát is, az egyik legkomolyabb kihívás a játékok utáni megfelelő hasznosítás. Kocsis elmondása szerint „ez egy többfunkciós stadion, maga a kiíró három funkciót fogalmazott meg”. Az egyik a téli olimpiára egy 40 ezres stadion, a második egy futball stadion, (akkoriban még csak tervezet volt, hiszen Oroszország megpályázta a 2018-as futball világbajnokság rendezését, amit azóta megnyert). A VB egyik helyszínét is ez a stadion biztosítja majd, amire egy 45 ezres stadionná kellett átalakítani a létesítményt. A harmadik pedig talán a legfontosabb funkció, hiszen a téli olimpia 3 hétig tart, utána a paralimpia talán még 3 hétig, a VB pedig 1 hónapig, de az épületet 100 évre terveztük. Ez magában foglalja, hogy amikor nincs téli olimpia és nincs futball VB, akkor Szocsi város futballcsapata fogja használni. Ez a funkció egy 25 ezer férőhelyes stadiont igényel. Az épület az élete során tehát sokszor változik, ami nem jellemző egyébként a stadionokra. Ez nagymértékben meghatározta azokat az alapelveket, amiket a tervezés során be kellett tartani.”

Fisht Olimpiai Stadion Szocsi Forrás: Populous

Fisht Olimpiai Stadion Szocsi Forrás: Populous

Célegyenes a stadionban?

Kocsis elárulta azt is, hogy egyes híresztelések szerint felröppentek olyan ötletek a stadion hosszú távú hasznosításával kapcsolatban, mely szerint egy Forma1-es pályát építenének a stadion köré, amelynek a célegyenese az épület közepén futna végig. „Hogy ebből lesz-e valami, az még a jövő zenéje” – tette hozzá a szakember.

 

Forrás: portfolio.hu