Robbanótesteket találtak a VII. kerületben, 17 házat kiürítenek – FRISSÍTETT – Elszállították a főváros VII. kerületében, az Almássy téren, felújítási munka közben talált robbanótesteket, a lakók hazatérhettek otthonukba

Elszállították a főváros VII. kerületében, az Almássy téren, felújítási munka közben talált robbanótesteket, a lakók hazatérhettek otthonukba – közölte Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje vasárnap az MTI-vel.

A tűzszerészek 19 ép, különböző típusú robbanótestet, és néhány robbanótest-maradványt találtak a munkagödörben, miután szombat délután riasztották őket. A robbanótesteket vasárnap hajnalban megsemmisítésre elszállították. Annak a 15 környékbeli társasháznak a lakói – 272 ember – akinek a feltárás idejére el kellett hagynia otthonát, ezután visszatérhettek. A terület lezárása is teljesen megszűnt, semmiféle közlekedési korlátozást nem tartanak fenn – mondta a kommunikációs tiszt.

A lakóknak a társasházak kiürítésekor a Dob utcai és az Alsó erdősor utcai általános iskolát jelölte ki befogadóhelyként a katasztrófavédelem és az önkormányzat.

A 19 ép robbanótest között van 11 db 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát, 4 darab 5 kilogrammos páncélököl, egy 37 milliméteres szovjet légvédelmi repeszgránát, egy 122 milliméteres szovjet repeszgránát, egy első világháborús robbanóeszköz, és egy monarchia korabeli repeszgránát. Megtalálták egy ötödik páncélököl maradványát is, széttörve, és külön az öt kilogrammnyi robbanóanyagot. Találtak ezenkívül egy stabilizátorszárnyat és további üres robbanótesteket.

A 37 milliméteres szovjet légvédelmi repeszgránátot a tűzszerészek rendőri felvezetéssel elszállítják a tűzszerész ezred megsemmisítési területére, a többit pedig a honvédség központi gyűjtőjébe – mondta a kommunikációs tiszt.

Várkonyi Mlinda szerint feltehetőleg egy olyan gödörre bukkantak, amelybe a lakosság a II. világháború után összehordott többféle katonai eszközt. Találtak egy teljesen ép német rohamsisakot is.

Korábban:

Több robbanótestet találtak felújítási munkálatok közben szombat délután a főváros VII. kerületében, az Almássy téren – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

    

Várkonyi Melinda elmondta, a különböző típusú szerkezetek azonosításának idejére a területet százméteres sugarú körben lezárták, 17 társasház lakóinak kell elhagyniuk az otthonukat.
   

Hozzátette, a tűzszerészek egyelőre hat robbanótestet látnak a helyszínen.
    

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt MTI-nek azt mondta: a rendőrség megkezdte a terület lezárását, az intézkedés több mint ötszáz lakást érint. A kiürített házak lakóinak a Dob utcai és az Alsó erdősor utcai általános iskolát jelölte ki a katasztrófavédelem és az önkormányzat. A lakók várhatóan az esti órákban mehetnek haza.

Forrás: mti.hu