Megugrott a lakásvásárlás! – Érdekes februári adatok

Meglepően magas az idei februári adat, amely (a 2012-es végtörlesztési időszakot leszámítva) a válság utáni egyik legerősebb, havi lakáspiaci forgalmat mutatja, derül ki a Duna House szokásos havvi lakáspiaci tranzakciószám jelentéséből.

A tavalyi februárhoz képest 12%-kal több adásvétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5%-os az erősödés a két év azonos időszakában.

dh_febr_1-20140303

 

Bár korai még idei becslésekbe bocsátkozni, mondják a legnagyobb hazai lakásközvetítói hálózat elemzői, de ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac. A Duna House február elején megjelent keresleti indexe is alátámasztja az erősödést, vagyis az ingatlanközvetítő irodáiban érdeklődő potenciális vásárlók száma is meglepően megugrott. Ha a keresleti index továbbra is magas intenzitást mutat, úgy várhatóan a tranzakciószámok erősödése is biztosnak tekinthető. Amennyiben megtörténik a trendforduló, úgy számítani lehet az ingatlanárak régóta tartó stagnálásából az emelkedő irányba történő elmozdulására is.

dh_febr_2-20140303

Forrás: portfolio.hu