Egységes európai biztosítási piac: sok az akadály

A tagállamok szerződési jogai közötti különbségek akadályokat állítanak a belső piacon határon átnyúlva kereskedni kívánó kereskedők és fogyasztók elé. Igaz ez a biztosításokra is, azonban számos egyéb akadály is nehezíti a határon átnyúló szolgáltatásokat az EU-ban – állítja az európai biztosítók lobbiszervezete.

2013 áprilisa óta az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő szervezet, az Insurance Europe is részt vesz abban a többszereplős szakértői csoportban, amelyet az Európai Bizottság hozott létre annak kivizsgálására, hogy a tagországok eltérő szerződési joga akadályozza-e a határokon átnyúló biztosítási szolgáltatásokat.

A csoport jelentése olyan egyéb eltérések jelentőségére is felhívta a figyelmet, mint az „ügyfélismeret”, a valós kockázatok megértése, a nyelvi akadályok, a kulturális különbségek, vagy az ügyfelek elvárásai.

A szakértői csoport szerint a kárigények helyi szintű kezelése iránti igény, a biztosítási csalások formája és gyakorisága – különösen a gépjármű szektorban – az adózási és munkaügyi szabályok, az országok szabályozói és felügyeleti szabályai és a határokon átnyúló jogorvoslati lehetőségek különbözőségei sokkal nagyobb akadályt jelentenek a biztosítások határokon átnyúló szolgáltatása előtt, mint a szerződési jogbeli különbségek. Ezek a tényezők hatással vannak ugyanis a biztosítók által fedezendő kockázatokra, a biztosítási termékek kialakítására, a kárigények kezelésére és az ügyfélszolgálatra – állítja az Insurance Europe.

Szintén befolyásolja egy biztosító döntését abban, hogy nyújtson-e határon átnyúló szolgáltatásokat, hogy milyen a kockázati étvágya, milyen típusú biztosításról, milyen biztosítási osztályról van szó (élet-, nem-életbiztosítás, vagy befektetéshez kötött biztosítás), valamint a célcsoporttól (egyéni, kkv, vagy nagyvállalat) is. Ha végül úgy dönt egy biztosító, hogy új piacra lép, általában a szerződési jog különbözőségei jelentik a legkissebb problémát – állapítja meg a jelentés.

Forrás: biztositasiszemle.hu