Nincs még itt a félszocpol…

A napokban több helyen is megjelent az az információ, miszerint március 1-től bevezetésre került a használt lakás vásárlására is felhasználható félszocpol. A hír sajnos nem igaz, valószínűleg egy korábban megjelent törvénymódosítást értettek félre a témával foglalkozó újságírók.

A napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint a hónap elejétől már igénybe lehet venni a használt lakás vásárlására felhasználható félszocpolt, még a Kossuth rádión is hallható volt egy összeállítás, melyben a támogatás ingatlanpiacra gyakorolt pozitív hatásairól volt szó. Csalódniuk kell azonban azoknak, akik a szocpol kibővítésére vártak, ugyanis ezek a változások nem léptek életbe.

A félreértést valószínűleg egy törvénymódosítás szövegének helytelen értelmezése okozta. Az ugyanis a fiatalok otthonteremtési támogatásának (egykori fészekrakó program) szabályait módosította, mely már nem igényelhető, így csak azokra vonatkozik, akik azt korábban igénybe vették, és azóta újabb gyerekük született. A módosítások értelmében az első gyermek után 450 ezer, a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint a támogatás összege, ami nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát. A vételár Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12 millió, míg másutt 8 millió forint lehet.

szocpol-tábla1

A jelenleg hatályos szocpol-összegek
(a nagyobb méretért kattintson a képre)

A használt lakás vásárlására felhasználható félszocpol esetleges bevezetéséről egy évvel ezelőtt jelentek meg az első hírek, azonban azóta sem történtek érdemi lépések. Sokan arra számítottak, hogy a kormány közvetlenül a választások előtt „ajándékozza” meg a szavazókat a támogatási rendszer bővítésével, ez azonban továbbra is várat magára. Sokan várják pedig a félszocpolt, ingatlanközvetítők szerint sokan emiatt halasztották az amúgy tervezett lakásvásárlást. A lakástámogatás a jelenleg elérhető alacsony kamatozású hitelekkel valószínűleg komoly lökést adna az ingatlanpiacnak, ugyanis a széles használtlakás-kínálat és a nyomott árak miatt ma csak kevesen vállalkoznak új lakás építésére vagy vásárlására.

Forrás: lakasfokusz.hu