Tarlós: A főváros megkapta a part menti védműre vonatkozó környezetvédelmi engedélyt

A főváros megkapta a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség azon határozatát, amely környezetvédelmi engedélyt adott a római-parti, a közvetlenül a Duna-parton húzódó árvízvédelmi mű építésére – közölte Tarlós István főpolgármester az MTI megkeresésére.

Tarlós István elmondta, ha a vízügyi főhatóság is a part menti változatot látja szakmailag indokoltnak, akkor értékes előrelépés a természetvédelmi felügyelőség által kiadott környezetvédelmi engedély.

Emlékeztetett rá, hogy az ügyet érő támadások miatt az első számú vízügyi főhatósághoz fordult, kérve, hozzon szakmai állásfoglalást arról: a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon vagy a Duna-parti nyomvonalon tartják indokoltnak a védmű megépítését.

„Azt fogjuk mértékadónak tekinteni, amit a főhatóság leír az állásfoglalásában” – jelentette ki. Tarlós István a védmű ügye kapcsán hangsúlyozta: semmi más szándékuk nincs, mint a csillaghegyi öblözet árvízi védelme. „A tavalyi árvíz és az árvizekre vonatkozó prognózisok nem engedik meg a politikai polémiát ebben a kérdésben” – fogalmazta meg.

Tarlós István kiemelte, a védműre szükség van. Húsz éven keresztül ezt mindenki ígérte, Demszky Gábor volt főpolgármester, Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, de nem történt semmi – mondta a főpolgármester. Feltételezése szerint az ügyben az a politika: „amit Demszkyék húsz évig nem csináltak meg, most nehogy Orbán meg Tarlós megcsinálja”.

Tarlós István szólt arról is, hogy véleménye szerint heteken belül elkészülhet az általa kért szakmai állásfoglalás.

A főpolgármester személyesen kereste meg Molnár Bélát, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatóját, a Fővárosi Önkormányzat pedig írásban március 5-én fordult a hatósághoz a római-parti védmű végleges nyomvonala ügyében.

A Római-partért Egyesület üdvözli, hogy környezetvédelmi engedélyt kapott a part menti védmű – tájékoztatta az egyesület az MTI-t. „A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség zöld utat adott a Duna-parti mobilgátnak. Vége szakadhat a Római-part sok évtizedes hányatott sorsának, feltámadhat a terület és hozzájárulhat a budapestiek aktív kikapcsolódásához” – áll az egyesület által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Forrás: hirado.hu