2,5 millió forintot ad ajándékba lakásfelújítóknak az állam

Míg Magyarországon még mindig nincs hír a 2013 decemberében Németh Lászlóné által idén februárra ígért Panel III lakás-felújítási támogatási programról, addig Ausztriában átfogó energetikai felújítási programot hirdettek meg. Az alpesi országban 30 százalék állami támogatást adnak a lakásfelújításokhoz, egy háztartás akár 2,5 millió forintot is kaphat támogatásban. Idén nagyjából 20 ezer osztrák háztartás részesülhet a támogatásból, amelyet márciustól a bankokon keresztül lehet igényelni.

 

Ausztriában újraindultak a lakásfelújítási energetikai támogatások: összesen 100 millió euró (31,2 milliárd forint) támogatást kínálnak lakások és vállalkozások energiahatékonysági felújítására. A felújításokhoz 30 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehet kapni. Egyszerűbb beruházásoknál legfeljebb 3000 euró (0,9 millió forint) igényelhető, az ún. „klima:aktiv” standardot teljesítő átfogó mély-felújításoknál pedig 6000 euró (1,8 millió forint). A lakás energiatanúsítványának elkészítésére külön 300 euró (100 ezer forint) támogatás igényelhető. 

Az osztrák program sok szempontból eltér a Magyarországon 2014 februárjára ígért Panel III programtól. Nem csak a panelházakra, hanem minden háztípusra vonatkozik, és többlet-támogatással ösztönzi az átfogó mélyfelújításokat. Bár maga a program nem tartalmaz kedvezményes hiteleket az önrész előteremtésére, a támogatásokat a bankokon keresztül lehet igényelni, ami megkönnyíti az ügyintézést, és a szükséges kiegészítő hitelek megszerzését. Végül: az osztrák program már valósággá vált, a magyar program pedig még csak ígéret – hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) közleménye.

„Az osztrák kormány a program bejelentésekor kifejezetten kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik legjobb módja az energiahatékonysági beruházások elősegítése. Reméljük, hogy a magyar kormány is mielőbb felismeri ezt, és ígéretek helyett valódi támogatási programokat indít” – kommentálta a programot dr. Bart István, a MEHI ügyvezető igazgatója.

Forrás: penzcentrum.hu