Pályázatíró csalókra figyelmeztet a szakszövetség

A Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) szerint az utóbbi időben egyre gyakrabban próbálják magukat „pályázatírónak” nevező csalók megtéveszteni a vállalkozásokat.

A szövetség MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a csalók olyan vonzó feltételű kiírással kecsegtetik a cégeket, amely nem létezik, és a jövőben sem várható.

A PÁTOSZ példaként jelezte: a csalók telefonon azzal keresik meg a vállalkozásokat, hogy bármely régióban 70-80 százalékos támogatással 500 ezer és 60 millió forint közötti támogatást kaphatnak, cserében semmit sem kell vállalniuk, csupán 2 éven belül fel kell használniuk a támogatást. Néha elhangzik az is, hogy utófinanszírozás helyett már előre kiutalják a támogatást.

Ehhez a telefonálókkal kell szerződést kötni, akik 100-120 ezer forint plusz áfa „regisztrációs díj” ellenében mindent elvégeznek majd. A hitetlenkedőket azzal próbálják meggyőzni, hogy gyorsan ki akarják osztani a Magyarország elleni „túlzottdeficit-eljárás” megszüntetésével felszabadult EU-forrásokat, ezért március 31-éig lehet csak benyújtani a pályázatokat. A telefonálók célja a „regisztrációs díj” beszedése a nem létező kiíráshoz – írja közleményében a PÁTOSZ.

A szövetség közleményében azt tanácsolja, hogy senki ne fizessen előre semmilyen díjat, ameddig meg nem győződött a kiírás létezéséről a kódszám alapján – ebben ingyenes tanácsadással segít a Pátosz.

Forrás: mti.hu