Devizahitelesek: már kész a megoldást jelentő jogszabály

A szaktárcák már több megoldást is kidolgoztak a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabályra, így a Kúria határozatát követően néhány hét múlva beterjeszthető lesz a szükséges jogszabálytervezet – mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek.

A lap szombati számában a kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP alakíthat kormányt tavasszal, akkor a törvényről gyorsan megtartható a parlamenti szavazás.

Az igazságügyi tárca államtitkára szerint a devizahitel-szerződéseknek azokat a kikötéseit írhatja át az Országgyűlés, amelyek durván megsértik a fogyasztók érdekeit, jelentős érdeksérelmet pedig leginkább az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés okoz.

Olyan jogszabályt kell alkotni, amely általános érvénnyel rendezi a visszás pontokat, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy a szabályozás ne hozza hátrányos helyzetbe a forintban tartozókat – mondta.

Az eddigi adósmentő kormányzati lépésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy „a végtörlesztés nem okozott semmilyen pénzügyi fennakadást, de az árfolyamgát rendszere sem ingatta meg – az egyébként szilárd lábakon álló – magyar bankvilágot”.

A napilapnak adott interjúban részletezte az árfolyamgáz előnyeit is. Úgy vélekedett, hogy „aki nem lép be az árfolyamgátba, hónapról hónapra pénzt ajándékoz a banknak”.

Forrás: portfolio.hu