Tiltakozás és felháborodás a Városligetben

Csütörtökön került fel a főváros honlapjára a Városliget új helyszínrajzát is tartalmazó egyeztető anyag. A térkép szerint, ami az eddigi legrészletesebb tervnek tekinthető az új múzeumi negyedről, 12 ezer négyzetméternyi területet építenének be a kivitelezés során. Ez a korábban tervezettnél nagyobb mértékű fakivágást vonhat maga után, ami több civil és politikai szervezet felháborodását is kiváltotta.

A korábban ismert elképzelésekkel szemben számos újdonságot tartalmaz a Múzeumi Negyed helyszínrajza. A legszembetűnőbb, hogy bár korábban azt ígérték, hogy nem csökkentik jelentős mértékben a zöldfelület nagyságát, az új terv szerint mintegy 120 ezer négyzetméternyi területet építenének be.

varosliget-20140321

Forrás: budapest.hu

Az öt út múzeumépületből három a mai 56-osok tere vonalán, egy az amögötti részen, egy pedig a mai Petőfi Csarnok helye mellett helyezkedne el. Szintén újdonság, hogy a mai Királydomb helyén kapna helyet új Tudás- és Élményközpont, nem messze a Stefánia út felőli bejárathoz tervezett diadalívszerű kapuhoz. A Fővárosi Nagycirkusz pedig korábbi elképzelésekkel szemben nem költözne, jelenlegi helyén bővítenék tovább.

Közlekedés szempontjából az előzetes terveknek megfelelően kitiltanák az autókat a Kós Károly sétányról, emellett két mélygarázs, egy parkolóház és egy új kisföldalatti-megálló segítené a liget megközelítését.

A főváros nem titkolja, hogy a fejlesztés során számolni kell több száz éves, jelentős értékkel bíró fák kivágásával. A helyszínrajz alapján ráadásul egyértelműen úgy tűnik, hogy a PeCsa lebontásával és a mélygarázsok építésével nyert zöldfelületek messze nem kompenzálnák az új épületek felállításával elvett parkrészt.

Baán László, a Múzeumi Negyed miniszteri biztosa közleményben reagált a Népszava feltett kérdéseire, melyből kiderült, hogy a térképen ábrázolt területek építési helyek és nem épületek körvonalai. A fejetlenséget tetőzi, hogy Baán szerint a helyszínrajzon legszembetűnőbb Magyar Zeneház helye hibásan lett bejelölve. Állítása szerint egyébként az épületek a pirossal jelölt részek kevesebb, mint harmadát fogják elfoglalni. Hozzátette azt is, hogy a kivágandó fák visszapótlása az előírtnál sokkal szigorúbban, többszörös biológiai értéket eredményezve fog történni.

A főváros az anyaggal kapcsolatban április 16-ig várja az észrevételeket. A hirdetmény szerint, ha egy véleményező megadja nevét és elérhetőségét, az állami főépítész köteles meghívni őt minden egyeztető tárgyalásra. Vélhetően sokan lesznek majd a tárgyalásokon, ugyanis már több magánszemély, valamint civil és politikai szervezet is erős nemtetszését fejezte ki a tervekkel kapcsolatban.

Az Építészfórum petíciót indított a Városliget megmentése érdekében és arra kéri a döntéshozókat és az építészeket, hogy ne vegyenek részt a tervpályázatban. A fórum szerint egy több mint ezer válaszoló aktív részvételével készített közvélemény-kutatás alapján 90% ellenzi, hogy bármiféle új épület épüljön a Városligetben és alig 8% ért egyet azzal, hogy létező múzeumokat a Városligetbe kéne átköltöztetni.

A Védegylet Hivatalos tájékoztatást küldött az UNESCO-nak a új negyed terveiről, mivel az egész Városliget ún. világörökségi pufferzóna, így szerintük védelmet élvez. Az MSZP pedig decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy ne a Városligetben létesüljön az új múzeumi negyed.

varosliget-20140321

A korábban ismert látványtervek egyike. Forrás: urbanista.blog.hu

Előzmények
A kormány három éve jelentette be, hogy új múzeumi negyedet tervez a Városligetbe, öt új múzeumépülettel. Idén februárban ki is írták a nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot, melynek várhatóan decemberben lesz eredménye. Ha minden terv szerint halad, 2015-ben lezajlik majd a részletes tervezés, az engedélybeszerzés és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása, majd 2016-ban elkezdődhez az építkezés. Az építkezés összköltségét 75 milliárd forintra becsülik és 2018-ra tervezik a befejezést.
Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter március 3-ai sajtótájékoztatója szerint a Városliget megújításával a beruházás összköltsége elérné a 150 milliárd forintot. Az állam ráadásul garanciát vállal a projektre, ami azt jelenti, hogy az megépül akkor is, ha nem sikerül EU-s finanszírozást szerezni hozzá. A liget megújulása tartalmazná a cirkusz átépítését, az állatkert területének jelentős bővítését a korábbi Vidámpark területén, a tórendszer rehabilitációját, a zöldfelületek rekonstrukcióját, egy Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont felépítését, a Petőfi Csarnok elbontását, valamint a Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukcióját.

Forrás: portfolio.hu