Deloitte: a lakosság egyharmada még nem igényelte az ingyenes pénzfelvételt

A magyar lakosság közel egyharmada még nem igényelte az ingyenes készpénzfelvételt, az ezzel a lehetőséggel élők között pedig felülreprezentáltak voltak az idősebb korosztályba tartozó, magasabb jövedelmű, aktív bankhasználók – derül ki a Deloitte BankIndex legfrissebb, reprezentatív felméréséből.

A Deloitte csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, hogy az előző évhez képest tovább javult a magyar lakosság hangulata a mindennapi pénzügyeket illetően: nemcsak a fogyasztási és megtakarítási lehetőségeket látják optimistábban az emberek, a hitelfelvételi kedv is az elmúlt két év legmagasabb értékét érte el. Ha ez a trend folytatódik, az már középtávon is a hitelpiac beindulásához vezethet a Deloitte szerint.

Az elemzés szerint, bár még mindig alapvetően elutasítók az emberek a hitelekkel szemben, az elmúlt időszakban enyhült ez az elzárkózó magatartás: 2013 első félévéhez képest 5 százalékponttal, 73 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben hitelt vesznek fel.

A lakossági bankolást átfogóan vizsgáló országos reprezentatív kutatás arra is rámutatott, hogy az emberek inkább kényelmesek a pénzügyeikben, és nem keresik aktívan az olcsóbb banki termékeket. A legtudatosabban a megtakarításai elhelyezése során dönt a lakosság: ebben az esetben jobban utánajárnak a részletes feltételeknek, mint amikor hitelfelvételről vagy folyószámlanyitásról van szó. A legtöbben azonban még így is annál a banknál keresnek terméket a félretett pénzük befektetésére, ahol más termékkel kapcsolatos szolgáltatást is igénybe vettek.

Az elemzés szerint nőtt a megtakarítási optimizmus: 5,4 százalékponttal kevesebben érzik úgy, hogy továbbra sem tudnak majd többet félretenni, mint az elmúlt hónapokban (62 százalék). Alig tapasztalható azonban változás a megtakarítással nem rendelkező lakosság arányában (88 százalék), ezért az optimizmus növekedését elsősorban a magasabb jövedelműek derűlátása okozhatja.

Legnagyobb mértékben a fogyasztással kapcsolatban javult a lakosság hangulata: 2013 első félévéhez képest 6 százalékponttal csökkent azok aránya, akik úgy érzik, nem tudnak többet költeni a mindennapokban (61 százalék). Míg korábban a fogyasztási és megtakarítási optimizmust kifejező indexek szorosan követték egymást, 2014 elején a két index közötti olló szélesebbé vált. A fogyasztási várakozások ugyanis februárban a karácsonyi időszakban mért csúcshoz képest kevésbé csökkentek.

A felmérés szerint a legkedveltebb fizetési forma továbbra is a sárga csekk, a csoportos beszedési megbízást csupán a válaszadók 32 százaléka ismerte. A legnépszerűbb megtakarítási forma – noha csökkenő mértékben – még mindig a lekötött forintbetét – írja a Deloitte.

Forrás: mti.hu