Csütörtökön adják át a Várkert Bazárt, ahol kiállítások is nyílnak. A környékét pedig lezárják!

Április 3-án a Várkert Bazár épületegyüttesének átadásával három kiállítás is megnyílik a déli épületrészekben. A tárlatokon Ybl Miklós munkásságával, a Bazár építési munkálataival, valamint a rekonstrukció során feltárt leletekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az átadás miatt lezárják a Lánchíd utcát és környékét, így a villamosok és buszok közlekedésében is változások lesznek!

A modern reneszánsz derült idomai című kiállításon Ybl Miklós olyan fővárosi épületeinek a tervei, archív fényképeinek másolatai, illetve egyetemi hallgatók által készített makettjei sorakoznak majd, amelyek egykor a Duna-parton álltak vagy ma is ott állnak. A tárlat a legnagyobb részletességgel az Ybl egyik fő művének számító Várkert Bazár építéstörténetével foglalkozik. Ennek a résznek külön érdekessége, hogy a helyreállítás során az épületről levett díszítményeket, építészeti tagozatokat is a látogatók elé tár, és beavat a rekonstrukció műhelytitkaiba is.

várkert bazár

Az Ybl-kiállítás egyik fő darabja az északi pavilont egykor díszítő, színes Zsolnay-kerámialapokból készült falkép, amely töredékes óriás-puzzleként fekszik majd az északi, úgynevezett loggiás udvar kövezetén.

Ritoók Pál, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója, a kiállítás egyik készítője korábban elmondta, hogy több mint 6000 tervlap maradt meg Ybltől, ebből válogatták ki a legértékesebb darabokat az életmű bemutatásához. Hozzátette, hogy a kiállításon eredeti dokumentumok nem lesznek láthatók, mert a 150 éves, papír alapú tusrajzokat műtárgyvédelmi okokból még nem lehet bemutatni a helyszínen.

A Várkert Bazár történetéről régészeti kutatások tükrében számol be a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Ostromok és hétköznapok című tárlata, amelyen a BTM régészei által, a Várkert Bazár kivitelezése közben talált, mintegy 750 évet átölelő, nagyszámú és sok szempontból egyedülálló leletanyagból készült válogatást mutatnak be. A kiállítás bepillantást nyújt a terület egykori lakóinak mindennapjaiba, hiszen a középkortól a török hódoltság korának végéig számos lelet lesz fellelhető a bemutatott tárgyak között: ékszerek, ezüstpénzek, edények, munkaeszközök és faragott kövek mellett egy eredeti szemekből álló kályharekonstrukciót is kiállítanak.

A hétköznapi tárgyakon túl, az elmúlt évek legnagyobb ásatásából származó hódoltság kori fegyverleletet is bemutatnak, de a legkülönlegesebb tárgynak mégis egy női alakot formáló, csontnyéllel ellátott bicska ígérkezik. A tárlaton számos fénykép, rekonstrukciós rajz, QR-kódos alkalmazás és az épületrészletekről lézer-szkenneléssel készült három-dimenziós film is segíti a tájékozódást az ásatási területen. Ybl épületének rekonstrukcióját, a közelmúlt eseményeit pedig az Egy építkezés képei című fotókiállítás eleveníti fel.

 

Forrás: 1.kerulet.ittlakunk.hu