Így védekezhetünk a betörők ellen

tolvaj_8

A jó idő beköszöntével egyre többször hagyjuk nyitva az ablakokat, erkélyajtókat, amivel lakásunkhoz vonzhatjuk a betörőket – hívja fel figyelmünket a rendőrség.

 

Felhívás lehet a besurranóknak a kitárt erkélyajtó, a résnyire nyitva hagyott ablak. Elsősorban a földszinti lakásokban élőknek kell elővigyázatosnak lenniük, ha szellőztetnek. Ezt használják ki a besurranók, akik egy hirtelen mozdulattal bemennek a lakásba, házba és ellopják az értékeinket.

 

A besurranó tolvajok gyakran utazó bűnözők, akik egy helyen megállnak, és „átfésülnek” egy-egy utcát, városrészt vagy lakótelepet. Számukra elegendő egy résre nyitott ablak, egy pár perces szellőztetés ahhoz, hogy ellopjanak bármit a lakásból. Akkor követik el a bűncselekményt, amikor arra kedvező alkalom kínálkozik. Az sem tartja vissza őket, ha a tulajdonosok otthon vannak.

 

A rendőrség azt tanácsolja, hogy bármilyen meleg van is a lakásban, csak akkor szellőztessünk, ha a szobában tartózkodunk. Ha elmegyünk otthonról, zárjuk be az ablakokat, teraszajtókat. Akkor is, ha a távozás csak egy-két perces. A bukóra nyitva hagyott ablak ugyanúgy nem jelent akadályt a bűnözőknek, mint a redőny vagy a szúnyogháló. Még a mellékhelyiségek pici ablakain is be tudnak mászni azok, akiknek termete ezt lehetővé teszi. Az udvaron álló autóban se hagyjunk értéket, a járműveket zárjuk le.

 

Idegenekkel szemben a legfőbb szabály továbbra is az, hogy ismeretlent ne engedjünk be otthonunkba. Az idegenek által előadott történetet fogadjuk egészséges gyanakvással. Gyakran a bejárati ajtón kopogtató elterelő beszéde segíti elő, hogy közben a bűntárs bejusson a lakásba, a ház udvarára és eltulajdonítsa azt, amit lehet – írja a police.hu.

Forrás: 1.kerulet.ittlakunk.hu