A tűztől és a betöréstől félnek leginkább a lakástulajdonosok

Az Aegon Magyarország 18 ezer fős vizsgálata alapján a megkérdezett lakástulajdonosok 86 százaléka élt már át lakáskárt, a tűztől és a betöréstől tartanak legtöbben, holott ezek száma 6 százaléka, a rájuk jutó kifizetés viszont egynegyede a teljes lakáskárnak – közölte a biztosító kedden az MTI-vel.

Az Aegon tavaly létrehozta az Országos Kármegelőzési Programot, amelytől a károk csökkenését várja a biztosító. Tapasztalata szerint a károk háromnegyedét lehetne megelőzni.
    

A közlemény szerint a program résztvevői – az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézete, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Polgárőr Szövetség – idén is folytatják az információ cserét, amely a kármegelőzés alapja. 
    

Például a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács égisze alatt hamarosan lezárul az Országos Kriminológiai Intézettel és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság közreműködésével végzett kutatás, amely az épületek betörési kockázatát vizsgálja, elkövetői szemszögből. 
    

A földrengéskárokat pedig a geofizikai kutatások tudják csökkenteni. Az Aegon Magyarország tavaly közel 100 millió forintot fizetett ki földrengés károkra. A bejelentések főként Pest, Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyékből érkeztek. Az idei január 19-i földrengés közel 80 milliós kárt okozott a biztosító ügyfeleinek – fejeződik be a közlemény.

Forrás: mti.hu