Fundamenta: idén több mint 20 százalékkal növekedhet a lakáshitelezés

A Fundamenta-Lakáskassza trendfordulóra számít a lakáshitelezésben,  a cég várakozása szerint a tavalyi 151 milliárd forint után legalább 20 százalékkal, 180 milliárd forintra növekedhet a hazai lakáshitel-piac.

A lakástakarék-pénztár keddi sajtóközleményéből kiderül, hogy optimizmusát a saját és az MNB adataira alapozza.
    

A 12 havi gördülő lakáshitelezési adatok szerint – a mélypontnak számító 2013. márciusi 120 milliárd forinthoz képest – az MNB legutóbbi, 2014. februárig feldolgozott adatsora már közel 160 milliárd forintnyi új lakáshitel folyósítást jelez az elmúlt 12 hónapra. Az utóbbi 6 hónapban a havi folyósítási adatok 50 százalék körüli növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.     A Fundamenta-Lakáskasszához pedig az első negyedévében – a 2013-as első negyedévi 10 milliárd forinthoz képest – mintegy 30-35 százalékkal több hitelkérelem érkezett. Ennek alapján  jelentősebb pozitív meglepetést sem zár ki a Fundamenta a lakáshitelezési piacon, amelyhez a tranzakciók számának látható növekedése is jó alapként szolgálhat.
    

A válság következtében az ingatlanárak jelentősen csökkentek, a rövidtávú kamatok pedig rekord alacsony szinten állnak, ami élénkíti a lakáspiaci keresletet, legyen szó akár otthonteremtésről, korszerűsítésről, akár befektetési, öngondoskodási célú ingatlanvásárlásról – áll a közleményben.
    

Az elmúlt közel két évben a piac összességében  a Fundamentánál tapasztalt tendenciákkal párhuzamosan mozgott – írja a cég. Megjegyzik azt is, hogy a prognosztizált hitelösszeg ugyan még messze van a válság előtti, évi 600-700 milliárd forinttól, de arra az időszakra a hitelpiaci túlfűtöttség volt jellemző.

 

Forrás: mti.hu