KSH: nagyot nőtt az építőipar februárban

Az építőipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit, mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nőtt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Éves összehasonlításban az építőipar teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nőtt tavaly február óta, de eddig egyszer sem érte el még a 20 százalékos ütemet sem. A 2011-es 7,9 és a 2012-es 6,6 százalékos visszaesés után az építőipari termelés a tavalyi év egészében 9,6 százalékkal nőtt.

A tájékoztatás szerint az épületek építésének növekedése elsősorban az ipari beruházásoknak és továbbra sem a lakásépítésnek köszönhető, az egyéb építmények terén pedig a korábbiakhoz hasonlóan a vasút-felújítási munkák, az útépítések és a közműfejlesztések táplálták a növekedést. A februári kedvező időjárás is hozzájárult az építőipar teljesítményének javulásához – közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 8,3 százalékkal nőtt a januárihoz képest, amikor 1,1 százalékos volt a havi növekedés. Az épületek építése 15,3 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal magasabb volt a januárihoz viszonyítva.

Az év első két hónapjában a termelés 22,5 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához mérten. Jelentésében a KSH emlékeztetett arra, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar csak egy átlagos hónap termelésének 60 százalékát állítja elő.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – februárban 46,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 47,5 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 12,4 százalékkal nőtt 2013 februárjához képest.

Az idén februárban kötött új szerződések volumene 29,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjával összevetve. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 77,9 százalékkal emelkedett az út- és hídépítésre, vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések eredményeként.

Az építőipari vállalkozások 2014. február végi szerződésállományának volumene 65,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,8, az egyéb építményeké 86,0 százalékkal volt nagyobb, mint 2013 februárjában.

Forrás: mti.hu