K&H: 400 milliárd forint jól fizető hitelállományt lehetne kiváltani egy kedvezőbb konstrukcióval

Közel 70 000 olyan lakásvásárlási célú hitel van Magyarországon, ez mintegy 400 milliárd forintnyi hitelt jelent, amelynek esetében az adósok jól és időben fizetik a tartozásukat, de érdemes lenne elgondolkozniuk a hitel kiváltásán egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a bank csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

Elmondta: a K&H adatai szerint tavaly az utolsó negyedévben lassú növekedésnek indult a lakáshitelpiac, és ez a növekedés idén is fennmaradt. A most hitelt felvevő ügyfelek élvezhetik az alacsony kamatszint és a csökkenő teljes hiteldíj mutató mellett felvehető hitelek előnyeit, de azoknak a hiteleseknek a többsége, akik évekkel ezelőtt vettek fel lakáshitelt, még nem gondolkozik kedvezőbb megoldások keresésével – tette hozzá.

j_4

Ezek az adósok egy új hitellel éves szinten akár 150 000 forint megtakarítást is elérhetnének – mondta a K&H Bank vezérigazgató-helyettese.  

Kifejtette: 2011-ben a fix árfolyamon történő végtörlesztés volt az a lehetőség, amellyel tömegesen éltek. Sorra váltották át az ügyfelek akkori meglévő hiteleiket, ez azonban csak a deviza alapú hitellel rendelkezőknek nyújtott segítséget.

A K&H Bank saját adatai szerint Magyarországon az új hitelt felvevőknek csupán 10 százaléka fordítja régi hitelének cseréjére a kért hitelt.

Hozzátette: a szomszédos Szlovákiában és Csehországban az új jelzáloghitel-folyósításoknak jóval magasabb, 45 százaléka, illetve 33 százaléka célozza meg a meglévő hitel kiváltását.

A K&H Banknál az úgynevezett törlesztéscsökkentő hitel kedvező a késedelemmentes törlesztési múlttal rendelkező ügyfeleknek is, így nekik is lehetőségük van egy, a meglévő kölcsön feltételeinél jobb konstrukcióra cserélni a korábbi hitelüket – fűzte hozzá Bába Ágnes.

Kérdésre a vezérigazgató-helyettes elmondta: a különböző hitelkonstrukciók közül napjainkban a hitelkártyákhoz kötődő hitellehetőségek és a személyi kölcsönök a legnépszerűbbek a lakosság körében.

Forrás: mti.hu