Visszautalt Magyarországra egy devizahiteles ügyet az uniós bíróság

A szombathelyi törvényszék feladata eldönteni, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok értelmében tisztességtelen szerződési feltétel-e egy devizahitel-szerződésben, hogy a bank kikötötte: az esetleges jogvitákban nem rendes, hanem választottbíróság járhat el – derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság hétfőn közzétett végzéséből.

A luxembourgi bírák a végzésben arra mutatnak rá, hogy szombathelyi kollégáik kötelesek megállapítani azt, hogy ez a kitétel kizárja vagy gátolja-e a fogyasztó jogainak érvényesítését peres eljárás kezdeményezése, vagy más jogorvoslati lehetőség révén. Emellett az uniós bíróság arra is felhívja a figyelmet, hogy önmagában az, hogy az ügyfél általános tájékoztatást kapott a választottbíróság és a hagyományos bíróság eljárása közötti különbségekről, nem zárja ki a feltétel tisztességtelenségét.
    

Mint arról hétfőn a Magyar Nemzet is beszámolt, a 67 éves, mozgáskorlátozott Sebestyén Katalin 2008 őszén vett fel svájci frank alapú hitelt a Raiffeisen Banktól, és a pénzintézet a többi között arról is tájékoztatta, hogy választottbírósági eljárás esetén nem lehet fellebbezni, és a procedúra rendszerint költségesebb is a rendes bírósági eljárásoknál. Ennek ellenére Sebestyén a szombathelyi bírósághoz fordult annak érdekében, hogy ennek a kitételnek a megsemmisítését kérje, mondván: ez korlátozza jogérvényesítési lehetőségeit, és a bank számára előnyös, tisztességtelen szerződési feltételnek minősül.
    

Az Európai Bírósághoz a szombathelyi bírák fordultak azzal a kérdéssel, hogy tisztességtelen feltételnek minősül-e a választottbírósági eljárás kikötése, ám a luxembourgi bírák szerint ezt nekik maguknak kell eldönteniük – derül ki az Európai Bíróság április 3-án kelt, de csaknem négy héttel később közzétett végzéséből.

Forrás: mti.hu