Újra növekszik a panellakások népszerűsége Csehországban

Újra növekszik a panellakások népszerűsége Csehországban. A Stem/Mark prágai közvélemény-kutató intézet idén tavasszal készített országos felmérése szerint a csehek 40 százaléka úgy véli, hogy az ideális lakás a városok peremén épült felújított lakótelepi panelházakban található. Egy 2001-ben készített hasonló felmérésben ezt a véleményt mindössze a megkérdezettek 16 százaléka vallotta.

A korszerűsített panellakások iránti újraéledt keresletet az ingatlankereskedő cégek is megerősítik – olvasható az iDnes című cseh hírportálon kedden megjelent összeállításban.

Szociológusok szerint a felmérés eredménye nem meglepő. „A panellakások társadalmi elismertsége valóban megnőtt. A lakások többségét ugyanis az utóbbi években felújították, a panelházak új hőszigetelést, új ablakokat, új színeket kaptak” – nyilatkozta Martin Lux, a cseh tudományos akadémia szociológiai intézetének osztályvezetője. A házfelújításokat a cseh állam is támogatja.

Rámutatott: a lakótelepi panelházak iránti kereslet azért is növekszik, mert a lakásárak elfogadhatóak, jó a tömegközlekedés, kielégítő az üzlet-, vendéglő- és iskolahálózat, az óvodahálózat, és a kulturális kínálat is bőséges. Ugyanakkor több a parkolóház és általában nincs probléma a parkolással, ami főleg a városközpontokban gondokat okoz és pénzbe is kerül. 

A Právo című napilap szerint 2008 óta átlagban mintegy 30 százalékkal csökkent a panellakások ára. Prágában ma egy 80 négyzetméteres háromszobás panellakás ára mintegy 2,5 millió korona (mintegy 27 millió forint).  Korábban  egy ilyen lakásért 3-4 millió koronát is elkértek.

Különösen nagy a kereslet a garzonlakások és a kisebb lakások iránt, amelyek ára a négyzetméterre átszámítva magasabb. Ezeket a lakásokat elsősorban a fiatalok és egyedül élők vásárolják.

Forrás: mti.hu