Növeli kínálatát és a fővárosban erősít az OTP Ingatlanpont

Év végéig 30-50 százalékkal, 13-15 ezer lakásra növeli a tervek szerint kínálatát az OTP Ingatlanpont. Kosztolánczy György ügyvezető igazgató a szerdai sajtótájékoztón bizakodó volt, az első negyedévi forgalom ugyanis 20 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, dacára annak, hogy az év eleje mindig döcögve indul az ingatlanpiacon.

A készlet 2-6 százaléka kel el havonta, ennek – piaci átlagban – 50-60 százaléka fővárosi lakás,  az országos lefedettségű iroda a fővárosban erősítene. A 27 vidéki és a 26 fővárosi iroda közül utóbbiak számát növelik akár felével az év végéig – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A múlt év elején még az eladott ingatlanok egynegyedéhez kapcsolódott hitel, mára ez az arány egyharmadra növekedett. Az MTI kérdésére Kosztolánczy György elmondta, hogy az átlagoslakáshoz 4-5 millió forint hitel társul, amit az Ingatlanpont tulajdonosa, az OTP Bank folyósít. A hitel általában a vételár felét teszi ki.

A piacon kelendő a felújított családi ház, mivel ennek a minősége megegyezik az új épületekével, az ára pedig annyival olcsóbb, amennyit a telek ér, nem beszélve az építéssel járó problémák megspórolásáról. Ezzel is indokolta, hogy leállt a telekpiac, hiszen drágább az építés, mint a kész ház megvásárlása.

Az OTP Ingatlanpont forgalmának 95 százalékát a használt lakások teszik ki. A portfóliójukban lévő 500 új lakás 10 százalékát értékesítették áprilisban, és ha ez a trend folytatódik, akkor hamarosan hiány lesz a piacon új lakásból – fejtette ki Kosztolánczy György. Amíg 2009-ben még 4 ezer új lakás volt a piacon, addig a számuk mostanra 2 ezerre csökkent.

A nyaralók iránti kereslet is élénkült idén. Ezen a részpiacon továbbra is a Balaton a sláger. Az elmúlt évihez képest 7 százalékkal nőttek az árak. Siófokon az átlagos négyzetméter ár jelenleg 293 ezer forint. Az északi parton Balatonfüred a legdrágább 284 ezer forintos fajlagos árral. Itt egy év alatt 12 százalékos volt a drágulás.

A nyaralót vásárlók nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek, de egyre nagyobb a külföldi kereslet is. Az orosz vevők Keszthelyen és Hévízen vásárolnak, de keresettek a gyulai nyaralók is.

A német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-12 kilométerre fekvő kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ott hosszabb időt töltenek egy évben.

Forrás: mti.hu