Komoly bírságot kapott a Cetelem, a Cofidis és a Provident

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bank Zrt.-re, a Cofidis Magyarországi Fióktelepére és a Provident Pénzügyi Zrt.-re, egyebek közt a hiteldíj jogsértő feltüntetése, az ügyfélszerződés megkötése előtti, s az azt követő időszakos tájékoztatási hiányosságok, illetve a panaszkezelés problémái miatt – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

A Cofidisnek 27 millió forint, a Cetelemnek 22,5 millió forint, a Providentnek pedig 15,5 millió forintos bírságot kell megfizetnie.

Trükkös thm

A három lakossági fogyasztási hitelezésre szakosodott intézménynél végzett vizsgálat megállapította: mindhárom piaci szereplő több esetben szabálytalanul járt el a pénzügyi termékeit népszerűsítő kommunikációja során, mert nem megfelelő módon tüntették fel a hitelhez tartozó – annak valós költségét bemutató, más szolgáltatók hasonló ajánlatával összehasonlíthatóvá tévő – teljeshiteldíj-mutató (thm) mértékét.

Gyenge tájékoztatás

A jegybank azt is észlelte, hogy a piaci szereplők hitelközvetítő ügynökei többször hiányosan vagy egyáltalán nem tájékoztatták a fogyasztókat a szerződés megkötése előtt az adott hitel kondícióiról, az azzal kapcsolatos jogaikról, így az elállás lehetőségéről. Jogszabálysértés gyanúját veti fel, hogy egyes hitelközvetítők szóbeli tájékoztatásuk során nem mindig jelezték a fogyasztóknak, hogy az általuk kínált termék árát (áru)hitellel kell megfizetniük, illetve nem tértek ki a hitelhez kapcsolódó tájékoztatók és szerződéses dokumentumok tartalmára sem.

bíróság_1

A közlemény szerint az ügynökök több esetben nem adtak jogszabályszerű részletes tájékoztatást a fogyasztók által igényelt konstrukciók pontos kondícióiról, és nem minden esetben tartották be a központi hitelinformációs rendszerrel kapcsolatos szabályokra, valamint a panaszkezelésre vonatkozó rendelkezéseket sem.

Rajtuk az MNB szeme

A Cetelem, a Cofidis és a Provident által jellemzően nyújtott kis összegű, rövid lejáratú, fedezet nélküli lakossági fogyasztási célú kölcsönök értékesítése során kiemelten fontos, hogy a szerződés megkötése előtt részletesen tájékoztassák a fogyasztókat, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik e szervezetek tevékenységét – olvasható a közleményben.

Forrás: mno.hu