Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

A sokszor hangoztatott csigalassúságú hazai lakáspiaci adatközlésnek köszönhetően még csak most derült ki, hogy 2013-ban mennyivel is csökkent a lakásaink reál és nominális értéké. Nincs jó hírünk. Ahogy azt az előzetes adatokból és piaci információkból sejteni lehetett újabb (sorozatban a ki tudja már hányadik) pofont kapták a lakásárak és a lakáspiac. Azonban ez csak a múlt felhánytorgatása. A jelen és a jövő fényesebbnek tűnik, már ami a hazai lakáspiac emelkedését illeti. Itt vannak a legfrissebb statisztikák.

Az FHB Lakásárindex 2013. évi adatai szerint a lakásárak 6,4%-kal (reál értelemben 8%-kal) csökkentek az előző évhez képest.

Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

Az aktuális mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014 áprilisáig feldolgozott adatokat használták fel.

A lakásárak 2008 óta csökkennek, ennek mértéke azonban 2009 és 2011 között országos szinten mérséklődött, és 2012-ben is alacsony szinten maradt. Ugyanakkor 2013-ban ez a tendencia megtört, mert a 2009-ben megfigyelt értékhez hasonló, 6,4%-os volt a csökkenés. A kedvező inflációs adatoknak köszönhetően azonban reál értelemben az előző évivel szinte azonos mértékű, 8%-os volt a lakóingatlanok értékvesztése.

Hol tartunk a visszaesésben?

A historikus adatokat vizsgálva megállapítható, hogy nominális szintén, vagyis a tényleges árak tekintetében elértük a 2003 eleji szintet, ami azonban ennél is sokkolóbb, hogy reál értelemben, vagyis inflációval deflálva, már bőven a 90-es években járunk.

Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

Szegmentáció

A lakásárak országos szintű csökkenésében erős szerepet játszik a Nemzeti Eszközkezelő 2013-as aktivitása. Ezeknek a tranzakcióknak az ára az eredeti hitel nyújtásának idején becsült ingatlanár 35-55%-os értéke. A Nemzeti Eszközkezelő 2013-ban tízezerrel több lakást vásárolt, mint egy évvel korábban, és több feltételezésen alapuló számítás szerint ezek a tranzakciók mintegy 3%-kal csökkentették az országos Indexet.

Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

A lakásárak változásának és az eladók kényszerhelyzetének kapcsolata területi bontásban is nyomon követhető. Minél kedvezőtlenebb a helyzet egy alpiacon, annál magasabb ott a kényszerértékesített lakások száma, és annál nagyobb a lakásárak visszaesése. Gyakran emlegetett példa Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a lakásárak csökkenése mellett a kényszerértékesítés sorsára jutó lakóingatlanok aránya is magas az országos átlaghoz képest. A másik oldalon, az utóbbi három év során kedvező kivételt jelentő Győr-Moson-Sopronban pedig a lakásárak mérhető emelkedése mellett az állományhoz képest az egyik legalacsonyabb a nem teljesen piacinak nevezhető tranzakciók aránya.

Mélypont a forgalomban

A jövedelmek tavalyi növekedése még csak elvétve jelentkezett a lakáspiac közvetlen mutatóiban. A lakáspiaci forgalom már ötödik éve szerény szinten mozog, és a mélypontról továbbra sem sikerült elmozdulnia. Az adásvételek száma 2013-ban az előző évekhez hasonló 90 ezer körüli szinten stagnált. Továbbra is várható, hogy a forgalom növekedése csak a hitelezés bővülésével egyidejűleg következik be, mint ahogy az elmúlt tíz évben is megfigyelhető jellemző volt ez az együtt mozgás.

Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

Prognózis 2014

Az árak csökkenése az első lakásuk vásárlását fontolgatók számára kedvező hír, mert az árak számukra kedvező szintje nekik kínál jó vásárlási lehetőséget. A támogatási rendszer évek óta a legtöbbet kínálja, és a „félszocpollal” kapcsolatos spekulációk igazolódása sok érdeklődőt aktivizálhat.

Megint hatalmas nyaklevest kaptak a lakásárak?

Az alacsony árszint mellett az alternatív befektetési lehetőségek alacsonyabb hozamszintje mozdít meg egy másik vevői csoportot is: a hazai és külföldi, jellemzően 10-20 millió forintos megtakarítással rendelkező magánszemélyeket, illetve az ingatlanportfólió tartása iránt érdeklődő professzionális befektetőket. A jó tömegközlekedésű, fiatalok körében kedvelt környéken elhelyezkedő lakások bérleti hozama 5 és 10% közé tehető. A várhatóan tartósan alacsony kamatszint így a lakáspiac felé fordíthatja a befektetőket is.

Forrás: portfolio.hu