Ennyi pénzt kaphat vissza egy devizahiteles a Kúria döntése után

Elemzők szerint egy átlagos devizahiteles, aki 2007-ben vagy 2008-ban közel 5 millió forintnak megfelelő hitelt vett fel devizában, 100 ezer forint körüli visszatérítésre számíthat, ha az árfolyamrésről kedden hozott Kásler-ítéletet kiterjesztik az összes devizahitelesre. A Kúria elnöke június 16-ra hívta össze a jogegységi tanácsot. A tanács nemcsak az árfolyamrés kérdésében hozhat döntést, hanem vizsgálja majd az egyoldalú szerződés-módosításokat, valamint azt is, hogy a bankok jogosan hárították-e az ügyfelekre az árfolyamkockázatot.

Érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses pontok – így döntött kedden a Kúria, vagyis tisztességtelenül járt el az OTP Bank Kásler Árpáddal szemben, amikor más árfolyamon számolt a hitel folyósításakor és a törlesztésekkor.

Az eladási és a vételi árfolyam között jelentős, akár 10 forint feletti különbség is lehet banktól függően. Az így keletkező különbözet az árfolyamrés. A bank mindig a maga számára előnyös – azaz az ügyfél számára előnytelenebb árfolyamot használta, vagyis a hitel folyósításakor az eladásit, a törlesztéskor pedig a vételit.

devizaárfolyamrés

Erre mondta a Kúria, hogy tisztességtelen, legalábbis a Kásler-OTP perben. Azt is kimondták, hogy a feleknek visszamenőleg is el kell számolniuk.

„A Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama lehet az az egyetlen árfolyam, aminek a figyelembe vételével az elszámolást ebben a jogviszonyban meg lehet tenni” – fogalmazott a Simonné Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégium sajtószóvivője.

Az ítélet egyelőre csak a Kásler-ügyre vonatkozik, de előrevetíti, hogy általánosságban, minden devizahitelest érintően is hasonló állásfoglalás, úgynevezett jogegységi határozat születhet. A Kúria Polgári Kollégiumának vezetője is erre utalt a per után tartott sajtótájékoztatón.

Wellmann György a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője azt mondta: ha egy szaktanácsnak ez volt az álláspontja, akkor nagy valószínűséggel ez lesz a kollégium álláspontja is.

wellmann györgy

Kedd este a Híradóban Czirmes György ügyvéd is azt valószínűsítette, hogy minden devizahitelesre kiterjeszthetik a Kásler-perben hozott döntést. „Mivel a Kúria ebben a Kásler-ügyben, az árfolyamrés vonatkozásában megállapította a tisztességtelen feltételeket, tehát ennyiben azt tudom mondani, hogy kedvező előjel” – mondta a szakember.

Csaknem 100 milliárd üthette tegnap a devizahitelesek markát – ezt írta a döntés után a portfolio.hu-n. Az online gazdasági újság számításai szerint ekkora lehet ez az összeg, amivel a bankok megkárosították a devizahiteles ügyfeleket, amikor különböző árfolyamot használtak a hitel folyósításakor és a törlesztésekor. És ekkora összeget kell visszafizetniük, ha minden devizahitelesre kiterjesztik a Kásler-perben hozott ítéletet.

A Kúria elnöke már június 16-ra össze is hívta a jogegységi tanácsot, hogy döntsenek a devizahitelek tisztességtelenségével kapcsolatos kérdésekről.

Akkor nem csak az árfolyamrés tisztességességét vizsgálják majd, hanem például az egyoldalú szerződésmódosításokat és azt is, hogy a bankok jogosan hárították-e az árfolyamkockázatot az ügyfelekre.

A jogegységi határozat megszületése után várhatóan a kormány dönt azokról a lépésekről, amelyek véglegesen rendezhetik a devizahitelesek problémáit.

 

Forrás: hirado.hu