Árfolyamgát: Eddig 35 milliárdot spóroltak az adósok

Áprilisban csaknem 3 ezer szerződést kötöttek a hitelintézeteknél. A 2012-es nagy roham óta most nőtt először érdemben a programba belépő devizaadósok száma. Így már 180 ezren vannak.

478 devizahiteles

Áprilisban csaknem 3 ezer árfolyamgát-szerződést kötöttek a hitelintézeteknél a Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint. Így a meglévő 478 ezer devizahitelesből már összesen 180 ezren vették igénybe az adósmentő programot.

180 árfolyamgátas

A Duna Híradónak nyilatkozó szakértő szerint sokan azért nem éltek eddig ezzel a lehetőséggel, mert a korábban beharangozott újabb mentő csomagra vártak. A tervek szerint azzal kivezetik a devizahitelezést a piacról. Sokan attól tartottak, hogy ha belépnek az árfolyamgátba, akkor rosszabbul járnak.

„Most már tudjuk, hogy akik belépnek vagy korábban beléptek az árfolyamgátba, azok is részt vesznek a teljes kivezetés lehetőségében, és amennyiben az kedvezőbb számukra, választhatják azt is. További oka lehet a tömeges belépésnek, hogy újabb csoportok nem tudják teljesíteni a devizaadósságukat, és nem tudnak várni a teljes kivezetésig” – mondta Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke.

binder istván

Jelenleg minden ötödik devizahitelesnek vannak törlesztési gondjai. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerint mindenképpen érdemes lenne belépniük az árfolyamgátba. Akik ezt már megtették, összesen 35 milliárd forintot spóroltak meg eddig. Binder István szerint ez azt jelenti, hogy egy átlagos árfolyamgátas ügyfél 195 ezer forint kamat megfizetése alól mentesült. Ezt az összeget az állam és a bankrendszer fizeti meg helyette – tette hozzá.

árfolyamgát előnyei

A fix árfolyamos törlesztést 2011 augusztusától lehetett kérni. Legutóbb tavaly novemberben változtatottak a feltételeken, így azok is be tudtak lépni a programba, akiknek több mint 90 napos tartozásuk van.

Forrás: hirado.hu