Miért ne hagyd el Magyarországot? – Itt a legjobb élni!

Földrengések, futó tüzek, hurrikánok sújtják a világ számos országát, Magyarországot azonban elkerülik. De nem csak ezek miatt jó itt lakni, a sor még több tényezővel folytatható.

Magyarország javára írható a szélsőséges időjárás hiánya. Elhelyezkedésünkből fakadóan, egy év során mind a négy évszak megtalálható. Kedvező továbbá, hogy télen nincs túl hideg, de azért havat is látni, s nyáron sincs túl meleg, ugyanakkor lehet strandolni. Ilyen tekintetben megelőzzük a hűvös, és sokkal sötétebb északi országokat, mint például Svédország, valamint a nyár is kellemesebb, mint a 40 fok feletti hőmérsékleteket produkáló Spanyolországban, vagy a gazdag, de júniustól szeptemberig elviselhetetlen, több mint 50 fokra melegedő levegőjű Dubajban. Szerencsére elkerülik hazánkat a nagy erejű, pusztító földrengések, hurrikánok és trópusi viharok illetve a Dél-Amerikában, Ázsiában, de akár Európa mediterrán vidékein is tomboló futó- és erdőtüzek.

A hurrikánok és trópusi viharok alakulása a világon 1851 és 2007 között 

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

A klímaváltozástól sem kell félnünk

Szintén Magyarország előnyei között kell megemlíteni, hogy a klímaváltozás által kevésbé sújtott területek közé tartozik. Távol helyezkedik el a megemelkedő tengerektől, de a magasabb tengerszinthez kapcsolódó áradások és viharok sem veszélyeztetik. A közelmúltban a Standard & Poor’s felminősítette Magyarországot a klímaváltozás lehetséges hatásait illetően. A jelentés azt vizsgálta, hogy az éghajlat megváltozását hogyan kísérhetik forradalmak és háborúk a Földön, illetve milyen gazdasági következményekkel járhat. Hazánk az előkelő 6. helyet szerezte meg, amely alapján elmondható, hogy remek helyzetben van. A legújabb kutatások szerint 2100-ig a tengerek szintje 91 centiméterrel emelkedhet meg, majd a folyamat felgyorsulásának köszönhetően néhány évszázad múlva, a teljes sarkvidéki jégtakaró elolvadását követően 3-4 méterrel lehet magasabb.

A század végére várt 91 centiméteres tengerszint emelkedés hatása a világ országaira

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Forrás: Globalfloodmap.org

A 2100-ra várt 91 centiméteres tengerszint emelkedés hatása Európára

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Forrás: Globalfloodmap.org

A néhány évszázad múlva esélyes 4 méteres tengerszint emelkedés hatása a világ országaira

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Forrás: Globalfloodmap.org

A néhány évszázad múlva esélyes 4 méteres tengerszint emelkedés hatása Európára

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Forrás: Globalfloodmap.org

Bár gyakorlatilag esélytelen, de megnéztük, hogy milyen mértékű tengerszint emelkedés érintené már Magyarországot is. Csupán 76 méteres növekedés esetén lennének már hazánkban is vízzel elöntött területek, vagyis ilyen szempontból tökéletes biztonságban érezhetjük magunkat.

A 76 méteres tengerszint emelkedés hatása Európára

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Forrás:Globalfloodmap.org

Sok a zöld, barátságos az élővilág

A földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően sok a zöld felület szerte az országban. Például Dubaj után sokan felüdülésnek tekintik a rétek és erdők, vagy a városon belül a fák, zöld parkok látványát. További előny, hogy az országban nincsenek igazán veszélyes állatok. Nem kell mérges pók csípésétől, kígyómarástól, vagy akár medvetámadástól tartani. Szintén a környezet javára írható, hogy sík területekben és hegyekben egyaránt bővelkedik az ország, illetve számos természeti látnivaló (cseppkőbarlang, Duna-kanyar) található itt. Hazánk másik nagy előnye, hogy számtalan tó áll rendelkezésre a strandoláshoz, egészen a legkisebbektől a Balatonig. De Magyarország bővelkedik termálvizekben is, így sok városban kereshetünk fel fürdőket.

Épített környezet, mint vonzerő

A történelmi nevezetességek behálózzák az országot, a belvárosok jelentős része bővelkedik szép, régi épületekben, de kiváló kirándulási lehetőséget biztosítanak a fennmaradt középkori várak, várromok is. Ezek mellett számos múzeumot is találhatunk, bővítve a kulturális lehetőségek körét. Magyarországon egyébként is sok szórakozási és kikapcsolódási lehetőség közül válogathatunk, elég csak a legkülönfélébb fesztiválokra gondolni.

További előny, hogy van elegendő tér. Hazánkban a népsűrűség országos szinten 107 fő/négyzetkilométer, míg Monacóban 16754 fő él egy négyzetkilométeren, de nagy a népsűrűség Japánban, Belgiumban, Máltán és Dél-Koreában is. Természetesen Budapesten ennél jóval többen, több mint 3300-an élnek egy négyzetkilométeren, de ez is eltörpül például a Japán városokhoz képest.

Jobban élünk, mint a világ egy jelentős része

Magyarország gazdasági helyzetén, állapotán lehet vitatkozni, s régiós versenytársaink valóban elhúztak mellettünk, de az biztos, hogy a világ nagy részénél magasabb az életszínvonal hazánkban. Az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem tekintetében a Föld országainak listáján az 53. helyen állunk, a vizsgált 179 állam közül.

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, mint számos más államban. Napi kevesebb, mint 2,5 dollárnak megfelelő jövedelemből a lakosság 0,6 százaléka kénytelen megélni, míg 5 dollárnál kevesebből a lakosság 6 százaléka. Ez az eredmény kimondottan kedvezőnek számít Közép- és Kelet-Európában, valamint afrikai és dél-amerikai viszonylatban is a 2012-es adatok alapján. Ingyenes egészségügyi ellátásban részesülhetünk, illetve az általános és középiskoláért sem kell fizetni, a felsőoktatás díja pedig például töredéke az amerikainak.

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

A fenti adatok a legfrissebb Világbanktól származó számok, de néhány esetben kérdéses lehet ezek valóságnak történő megfelelése. Véleményünk szerint, Ukrajna, Oroszország, Montenegró és Bosznia-Herzegovina esetében, az adott országok által szolgáltatott, a 2,5 dollár alatt élő népesség arányára vonatkozó számok nem maradéktalanul felelnek meg a valóságnak.

Vannak jogaink

Az emberi jogokat illetően szintén jobban állunk, mint a világ egy jelentős része. A Maplecroft 2014-es, 197 országot vizsgáló jelentése szerint hazánkban az emberi jogok veszélyeztetettségi szintje közepes szinten áll, akárcsak Közép-Európában, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Ausztráliában, Nyugat-Európában és Kanadában a legjobb a helyzet ebben a tekintetben, ugyanakkor a világ többi részén az emberi jogok komoly veszélynek vannak kitéve. Szintén pozitívum Magyarország mellett, hogy a tanulás lehetősége mindenki előtt nyitva áll, nincsen sem faji, sem nemi, sem pedig hitbéli kirekesztés a felsőoktatásban sem.

Miért ne hagyd el Magyarországot? - Itt a legjobb élni!

Mások is úgy gondolják, hogy jó itt élni

Az International Living magazin 2009-ben, 2010-ben is összeállította a világ leginkább élhető országainak rangsorát. A szempontok között szerepeltek a megélhetési költségek, a szórakozási és kulturális lehetőségek, a gazdaság helyzete, a környezet, a szabadság szintje, az egészségügy, az infrastruktúra, a biztonság és az éghajlat. A 197 országot vizsgáló listán Magyarország az előkelő 20. helyen végzett, s olyan országokat utasított maga mögé, mint az Egyesült Királyság, Portugália, Görögország, Svédország, Japán, Monacó vagy például Írország.

Forrás: portfolio.hu