Durván jól járhatnak a devizahitelesek!

A magyar bankoknak körülbelül 400 milliárd forintba kerülhet, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdését rendezzék – mondta Gulyás Gergely parlamenti alelnök a Reutersnek. A 400 milliárdos becslés nem a kormány sajátja, ők még nem számolták ki, mennyi lesz a vége. A bankoknak ezen felül az árfolyamváltozás terheinek egy jelentős részét is állniuk kell. A devizahitelek év végig fogják kivezetni.

A Kúria döntése nyomán a bankok 400 milliárd forintos költséggel számolhatnak az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés rendezése kapcsán, és ezen felül nekik kell állniuk az árfolyamváltozásból és a devizahitelek forintra váltásából fakadó költségek egy részét is – mondta Gulyás. A 400 milliárdos becslés nem a kormány sajátja, erről még nem készítették el saját becslésüket.

A kormány a devizahiteleket év végéig vezetheti ki véglegesen. Az adósok a törlesztőrészletek csökkentésével számolhatnak, amelyeket forintban rögzítenek, tehát az őszre várható csomaggal az árfolyamváltozásból fakadó problémát is kezelni fogják.

Gulyás Gergely, aki részt vesz devizahiteles csomag kidolgozásában, elmondta, még nem lejátszott ügy, hogy végül mennyit kell összesen fizetniük a bankoknak. Amikor arról kérdezték, kibírja-e ezt a terhet a bankszektor, úgy válaszolt: „Bízunk ebben. Ahogyan az ügyfeleknek is el kellett viselniük a bankok által elkövetett jogtalan gyakorlatoknak a hatását, úgy most a bankoknak is el kell viselniük ennek kiigazítását”.

Forrás: portfolio.hu