Négyzetméterenként kétszázszoros árkülönbség is előfordul a lakáspiacon

Akár kétszázszoros négyzetméterár-különbség is tapasztalható az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat idei, első félévi magyarországi lakáskínálatban, az eladott ingatlanoknál pedig több mint százszoros eltérés is előfordult.

Az OC MTI-hez eljuttatott elemzésből kiderül, hogy a legolcsóbb családi ház kevesebbet ér, mint a főváros második kerületében kínált társasházi lakás egy négyzetmétere. A 2 szobás, 100 négyzetméteres, felújításra szoruló Zala megyei családi ház a hozzá tartozó1900 négyzetméteres telekkel egymillió forintért kelt el.

Az ellenpóluson álló fővárosi, második kerületi új építésű társasházban lévő 63 négyzetméteres lakás – 24 négyzetméteres terasszal – 74 millióba került, ami 1,17 millió forint négyzetméterárat jelent.

A legdrágább vidéki lakás Siófokon kelt el, a Balaton-parti, ötödik emeleti lakás 76 négyzetméteres 46 négyzetméteres terasszal. Az egy 1 + 2 fél szobás lakás négyzetméterára meghaladta a félmillió forintot.

Budapesten az első félévben a legolcsóbb négyzetméterárú ingatlan egy kőbányai  54 négyezetméteres lakás volt. Ez négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát.

A teljes vételárat tekintve a legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a zalai családi ház volt, a legdrágább, az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlan Budapesten cserélt gazdát, 170 millió forintért. A XII. kerületi családi ház 2000-ben épült, 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287 000 forintos négyzetméterára átlagosnak mondható.

A fővároson kívül a legmagasabb áron egy szentendrei családi ház cserélt gazdát, a 200 négyzetméteres, 5 szobás ház 85 millió forintért kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát, a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

A kínálat még extrémebb az Otthon Centrumnál:  a négyzetméter árát tekintve legolcsóbb egy tanya Ladánybenén. A 170 négyzetméteres ingatlant négyzetméter ára 9400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, saroklakás kínálati négyzetméter ára kicsivel 2 millió forint fölött van, az ingatlant teljesen felújították.

A vételárát tekintve legdrágább ingatlan az Otthon Centrumnál, a maga 1,4 milliárd forintos árával, a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5000 négyzetméteres telek tartozik. A legkevesebbért kínált ingatlan, a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó, vagy elbontandó.

A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is, a IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás, a vidéki mezőnyben a legkisebb eladott ingatlan pedig Győrben található: az egyszobás lakás 14 négyzetméteres.

Forrás: mti.hu