Hol vannak a legolcsóbb és a legdrágább lakások a fővárosban?

Hároméves csúcsot elérve, idén eddig átlagosan havi 170 új társasházi lakást adtak el Budapesten – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Ugyanakkor, alig 1500 lakásra zsugorodott a pár éve még négyezer körüli eladatlan lakáskészlet.

Az év első hat hónapjában több mint ezer új építésű társasházi lakás adtak el Budapesten, ami hároméves csúcsot jelent – derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Az elemzés szerint az élen a XI. kerület áll, ahol az értékesített lakások száma meghaladta a kétszázat, mögötte pedig – száz és százötven közötti tranzakcióval – a XIII., a VIII., valamint a IX. kerület következik. A sor végére pedig az I., V., XII., XVII., XIX., XXI., XXII. és XXIII. kerület került, ahol tíznél kevesebb új lakást értékesítettek az idei első félévben.

eladott-újépítésű-lakások-Budapesten0722

„Bár messze vagyunk még a csúcsidőszaktól, hiszen 2005-2006 táján ugyanez a féléves érték Budapesten rendre meghaladta az ötezret, a tavaly elindult lassú, de immár trendszerűnek tekinthető keresletélénkülés mindenképpen örömteli” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. „Úgy tűnik, hogy a lakáspiac egészének idén tapasztalható beindulása szerencsére nem hagyja érintetlenül az új lakásokat sem” – teszi hozzá.

Érdekes, hogy a válság öt évében a beruházók által inkább csak kényszerből adódó megoldás, miszerint az eladatlan lakásaikat vevők hiányában gyakran bérbeadással hasznosítják, manapság nagyon vonzó lehetőség a nagy tömegben piacon lévő befektetési célú vásárlók számára. Így ugyanis ideális esetben rögtön bérlővel együtt tudnak magas – adózás és amortizáció levonása után is akár 4-6 százalék közötti – hozamot biztosító, és egyértelműen értéktartó befektetéshez jutni.

Az elemzés adatai szerint a kínálati árak nagyon változatosak. A 2014-2015-ös átadású beruházásokat vizsgálva, a legolcsóbb kerületek a XV., XVII., XVIII., XX., valamint a XXIII., 300 ezer Ft/m2 alatti kínálati átlagárral. Itt, Pest peremi részén azonban az új lakások jelentős részét szerkezetkészen, belső burkolási munkák és szaniterek nélkül adják át. Hármas számmal kezdődne egy képzeletbeli négyzetméterár-cédula a IV., X., XVI., XIX., XXI. és – a legolcsóbb budai városrészként – a XXII. kerületben. A kínálat és a forgalom túlnyomó részét adó III., VII., VIII., IX., XI., XIII. és XIV. kerületben 400 ezer, a VI. kerületben 500 ezer forint feletti egy négyzetméter új lakás ára. Legdrágábbakként, az I.,II., V. és XII. kerület kis társasházi, vagy tetőtér-projektjei inkább már a 6-800 ezer, sőt, luxus társasházaknál akár az egymillió forintos négyzetméter-árakat ostromolják. Bár a vevők az elmúlt években hozzászokhattak, hogy a meghirdetett árakból nagy eséllyel tudnak alkudni, manapság ez egyre inkább már csak a kevésbé keresett területeken, vagy egy beruházás amúgy nehezen eladható lakásainál tehető meg. Talán nem függetlenül az érezhetően élénkülő kereslettől, egyre több új beruházás indul a fővárosban.

eco.hu