Újabb római kori kincsekre bukkantak Pécs belvárosában

Pécsett, a Jókai utcában mélygarázs és társasház fog épülni, ezért előtte a területet régészekkel fésülik át. Már két éve folynak az ásatások, ez idő alatt több ezer római kori fémpénzt és egyéb kincseket találtak. Legutóbb egy középkori templom sírkertjére és 1500 darab újabb fémpénzre bukkantak a szakemberek.

A Római-udvar mögött, az egykori Sopianae városközpontjának közelében tártak fel I. és IV. század közötti épületmaradványokat, és egy templom körüli temetőt -írja a Bama.hu. A fémkeresők használatának köszönhetően pedig 1500 fémpénzt is találtak, így a tavalyi 2500 darab pénz megtalálásával, már 4000 római kori fizetőeszköz kerül a Janus Pannonius Múzeumba, ahol egy restaurátor már másfél éve dolgozik a kincsek megtisztításán.

apecs

A feltárt épületmaradványok miatt a területre szánt épületeket áttervezték. A romokat viszont visszatemetik, és bár nem húznak föléjük új falakat, az utókorra bízzák, hogy láthatóvá tegyék az emlékeket.
ide tartozik

Gyakran előfordul, hogy a felújítási munkálatok során, vagy egy-egy nagyobb építkezés előtt, a régészeti vizsgálatok alatt kincsekre vagy sírokra bukkannak. De, hogy egy napon több régészeti szenzációra is sor kerüljön, az igen ritka. Pedig a ma, szerdán ez történt. Szegeden, a Dóm alatt szintén középkori sírokra bukkantak.

vs.hu