Jelentős a bővülés a lakáspiacon – ennek köszönhető

Összesen 98 milliárd forint összegben folyósítottak lakáshitelt a bankok az ügyfeleiknek az első félévben. Ez 56 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A vevők és a szakemberek is egyetértenek abban, hogy a jelentős bővülés az alacsony kamatoknak köszönhető. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2012 augusztusa óta folyamatosan csökkentette a jegybanki alapkamatot, utoljára, két hete 2,1 százalékra. Az irányadó kamatlábbal együtt pedig mérséklődtek a hitelkamatok is.

nőtt a hitelezés

A Duna House ingatlaniroda értékesítési vezetője szerint ismét egyre többen mernek hitelből vásárolni. „Tavaly gyakorlatilag vásárlóink 80 százaléka készpénzre vásárolt, 20 százaléka vett fel hitelt, most 2014-re 30-35 százaléka vásárolt hitelre” – mondta Szilas Pál. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az ügyfelek óvatosabbak, mint korábban. A többség valóban csak annyit pénzt vesz fel, amelynek részleteit tudja fizetni.

Az első félévben több mint a felével nőtt az új lakáshitelek nagysága – mondta Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője. A Magyar Nemzeti Bank júniusi adataiból kiderül: hogy amíg 2013 első félévében 63 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok az ügyfeleiknek, addig idén januártól júniusig ez az összeg elérte a 98 milliárd forintot. A növekedés mértéke 56 százalék.

Az ingatlanpiaci szakember szerint a javulásban komoly szerepet játszott, hogy ma már olcsóbban lehet lakáshitelt felvenni, mint két vagy három évvel ezelőtt.

nőtt a hitelezés_2
„Leginkább azért, mert a Magyar Nemzeti Bank egy jelentősebb alapkamat csökkentést hajtott végre, és ennek következtében csökkent a felvehető lakáshiteleknek a kamatszintje is” – fogalmazott Palkó István.

2011-12-ben még 10 százalékos teljes hiteldíj-mutatóval folyósítottak kölcsönöket a pénzintézetek, addig ma már hét, de akár öt százalékos kamatozású lakáshitelt is kínálnak a bankok – hangsúlyozta Palkó István, aki hozzátette: kedvezően alakult a személyi kölcsönök piaca is, ott is csaknem 30 százalékkal nőtt a felevett hitelek összege az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: hirado.hu