PÉTÁV-tartozások: októbertől küldik a fizetési meghagyásokat

A rezsicsökkentésnek köszönhetően megállt a Pécsi Távfűtő Kft. egymilliárd forint körüli kintlévőségének növekedése, sőt kismértékben csökkent is.

Heideckerné Müller Edit szerint a féléven belüli tartozások nagysága csökken, ezeket könnyebben ki tudják fizetni elmaradással rendelkező ügyfeleik. A gazdasági igazgató szerint e tendencia azért lehetséges, mert a rezsicsökkentéssel több pénz marad az embereknél, így a nem súlyos mértékben eladósodott pécsiek rendezni tudják hátralékukat.

Ugyanakkor – tette hozzá – a száznyolcvan napon túli elmaradásokkal rendelkezők helyzetén – akik közül sokan adósságspirálba kerültek – már nem sokat segített a rezsicsökkentés.
Számlaelmaradás esetében a PÉTÁV a következő protokoll szerint jár el: egy hónapos tartozással rendelkezők esetében a társaság emlékeztetőt küld, amelyben felhívják az ügyfél figyelmét a tartozásra. Heideckerné szerint ez általában olyan esetekben fordul elő, amikor valaki például nyaralás miatt felejti el befizetni a távhőszámláját.

apecs

Ha az ügyfél erre nem reagálna, akkor a következő lépés a fizetési felszólító, amelyen már az addig felhalmozott egész hátralék összegét feltünteti a társaság és megkérik a tartozót, hogy látogasson el ügyfélszolgálatukra, ahol részletfizetési megállapodást is köthet a PÉTÁV-val, illetve nyilatkozhat arról, hogy milyen egyéb módon kívánja rendezni elmaradását – így a gazdasági igazgatóhelyettes.

Amennyiben az ügyfél figyelmen kívül hagyja a fizetési felszólítót, abban az esetben postázzák számukra a fizetési meghagyást, amelynek már kellemetlenebb következményei lehetnek, azaz jogi útra terelik a kérdést. Ekkor bírósági eljárás indul a tartozóval szemben, aki ha még ekkor sem jelentkezik a szolgáltatónál, ingatlanjának tulajdoni lapjára is felkerül a tartozás.

Végső esetben végrehajtásig is eljuthat az ügy – szögezte le Heideckerné.

A PÉTÁV informatikai rendszerét jelenleg alakítják át, aminek következtében a fizetési meghagyásokat egy ideje nem küldték ki az érintetteknek. A távfűtő vállalat gazdasági igazgatóhelyettese szerint az új számítógépes rendszerre legkésőbb októberig állnak át, tehát ekkortól várható a fizetési meghagyások újbóli postázása.

Pécsi Napilap