Már megint Budapest a nyertes! – De kik a további szerencsések?

Bár az országos adatokat tükröző FHB Lakásárindex továbbra sem mutat emelkedést a hazai lakásárak tekintetében, az egyes részpiacokat vizsgáló statisztikák szerint továbbra is vannak olyan térségei az országnak (Budapest, Győr, Nyugat-Magyarország, stb.) amik 2012 közepe óta egyre jobban teljesítenek. Újabb látkép a lakáspiaci ármozgások tekintében is szétszakadt országunkról.

Az FHB Lakásárindex 2014 I. negyedévében 154,9-re csökkent. A lakásárak 2,5%-kal (reál értelemben ugyanekkora mértékben) csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Az aktuális mutató előállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014 júliusáig feldolgozott valamennyi adatot használták fel.

 

Már megint Budapest a nyertes! - De kik a további szerencsések?


A piaci tranzakciók számának növekedése eleinte az országos átlagban árcsökkenést hozhat, hiszen megtörténnek olyan adásvételek, amelyek korábban elmaradtak, így számos helyen ettől realizálódnak a csökkent árak. Kitartó kereslet esetén természetesen csökkennek a kínálati többséget mutató piacok, és az árak felfelé indulhatnak egyre több helyszínen és kínálati szegmensben, ahogy erre már vannak is példák Magyarországon és Európában egyaránt, mondják az FHB szakértői.

Már megint Budapest a nyertes! - De kik a további szerencsések?


A lakásárak a 2008 I. negyedévi csúcs óta csökkenést mutatnak, ennek mértéke azonban 2009 és 2011 között országos szinten mérséklődött, és 2012-ben is alacsony szinten maradt. Ugyanakkor 2013-ban ez a tendencia megtört, mert a 2009-ben megfigyelt értékkel közel azonos, 6,1%-os volt a csökkenés. Az azóta feldolgozott adatok azt mutatják, hogy az országos folyamat visszaállt stagnálásra.

Már megint Budapest a nyertes! - De kik a további szerencsések?


Ráadásul, a stagnáló pálya megítélését kedvezően egészítik ki további információk. Egyrészt, az időközben nulla szintre mérséklődő infláció azt eredményezi, hogy a lakásárak reál értelemben is stabilizálódnak. Másrészt, az országos Index alakulásában továbbra is meghatározó szerepet játszik a Nemzeti Eszközkezelő aktivitása, és ha ezektől a diszkontált áron elkelő lakásoktól eltekintenénk, az árak néhány kiemelt lokációban már növekedést mutatnának.

Kedvezőbb helyzetben lévő részpiacok

A lakásárak stabilizálódása, fordulata nem általánosan megfigyelhető jelenség, hiszen továbbra is erősen megjelenik benne a piacok polarizálódása. Néhány részpiac nemcsak, hogy tartósan jobban teljesít az országos átlagnál, hanem már fordulatot is mutat.

A kiemelt piacok:
– a Balaton környéke;
– Nyugat-Magyarország gazdaságilag kedvező helyzetben lévő részei;
– azok a területek, amelyeknek legtöbbet számít a 4-es metró indulása és a Kelenföldi pályaudvar vonatainak ütemezett menetrendje (Érd és Budaörs környéke, valamint a XI. kerület külső része);
– az autópályán 2 órán belül elérhető nagyvárosok kedvelt részei
– és az újjáéledő budapesti belváros.

Budapest belvárosában, a jól elérhető nagyvárosokban és Nyugat-Magyarországon az eltelt egy évben határozott fordulat mutatkozott.

Forrás: portfolio.hu