Milliárdos kár a viharok nyomában

Még csütörtökön is több helyen dolgoztak az országban, hogy a szerdai károkat felszámolják. Az év eddigi legnagyobb vihara pusztított Budapesten: az erős szél fákat döntött ki, az özönvízszerű eső pedig pincékbe tört be.

Óbudán, az Aquincumnál is próbálták biztonságossá tenni a tűzoltók a környéket, miután egy kidőlt fa öt autót teljesen összeroncsolt. Több órán keresztül dolgoztak azon, hogy kiszabadítsák az összeroncsolódott kocsikat. Az egyik tulajdonos a Híradónak azt mutatta, hogy szinte semmi nem maradt a kocsi hátuljából, ezért most egy fóliával borította be, hogy legalább ne ázzon be. Szerinte a kár több mint félmillió forint is lehet.

esőkárok_2

A heves felhőszakadás miatt voltak olyan részek a fővárosban, ahol szinte úsztak az autók. Sokan inkább félreálltak, mert semmit nem lehetett látni. A hatalmas eső a budai hegyekből rengeteg hordalékot hozott le, ami miatt néhány utcába még csütörtökön sem tudtak behajtani az autók.

Pestszentlőrinc egyik percről a másikra esti sötétségbe borult. A kerületben egy óra alatt több csapadék esett, mint a fővárosi havi átlag. Az özönvízszerű eső több pincét is elöntött, néhány helyen még a vihar másnapján is több centi magasan állt a felgyülemlett víz.

esőkárok_3

Debrecenben is bokáig állt a víz szerda délután a város több pontján, garázsokat és üzleteket is elöntött. A kocsik is a hömpölygő vízben gázoltak, a villamos-sínek pedig rövid idő alatt víz alá kerültek. A hatalmas erejű szél Mezőkövesden is károkat okozott. Megbontotta a reumakórház tetőszerkezetét, a lemezek pedig lerepültek.

A tűzoltókat néhány óra alatt országszerte több mint 230-szor riasztották. „Jellemzően a nagy mennyiségű csapadék okozott problémát, elsősorban a főváros területén valamint az agglomerációban, több helyen a közúti közlekedést is akadályozta a nagy mennyiségű víz, amiben autók akadtak el” – nyilatkozta a Híradónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az elmúlt napok esőzései és viharai által okozott károk nagysága már biztosan meghaladja az egymilliárd forintot.

 

Forrás: hirado.hu