Hol vesznek a legtöbben lakást? – Itt a lista!

Bár az elmúlt években csekély forgalmat láthattunk az ingatlanpiacon, a rekordalacsony ingatlanárak és a kedvező kamatkörnyezet újra egyre többeket sarkall lakásvásárlásra – akár lakhatási, akár befektetési céllal. Mi magyarok Európa élvonalában járunk a saját tulajdonú lakásban élők arányát tekintve és egész biztosan nincs olyan, aki ne gondolkozna el időről időre azon, hol élne a legszívesebben. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy mások is hasonló preferenciákkal rendelkeznek – ezt cáfolja meg nagy eséllyel az itt bemutatott táblázat. Kiderül, hogy – forgási sebesség alapján – melyek a legnépszerűbb települések az országban lakásvásárlás szempontjából.

A toplista

Az alábbi táblázat mutatja sorrendben a legnagyobb forgási aránnyal rendelkező településeket és budapesti kerületeket, az adott év adatai alapján. A toplista kialakításánál nem vettük figyelembe a községeket, és a nagyközségeket, mert ezeknél a kis lakásállomány miatt néhány eladás is 5-10%-os forgási arányt hozhat – mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. 

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!


Tavaly a fővárosi Terézvárosban és Erzsébetvárosban forogtak a leggyorsabban a lakások, véget vetve ezzel a Balaton környéki települések több évig tartó uralmának. Utóbbi már régóta benne van a top 15-ben, a 6. kerület ezzel szemben elszánt feltörekvőként jutott a lista élére: 2008-ban még csak a 42. legnépszerűbb település/kerület volt, tavaly pedig már a 7. helyen állt. A top 15-be még három másik budapesti kerület került be az idén, az 5., a 13. és a 14. Utóbbi kettő már hosszú évek óta népszerűnek mondható, előbbi 5 évvel ezelőtt még a top 45-ös listára sem fért fel.

Budapest egyébként valamennyit vesztett népszerűségéből 2012-hez képest, legalábbis ezt sugallja, hogy tavalyelőtt még 16 kerület szerepelt a toplistán, 2013-ban azonban már csak 9. Az örök kedvencnek számító 2. kerület például egy év alatt 10 helyet zuhant, a vélhetően olcsó panelházai és új építésű lakóparkjai miatt a listára került 10. került pedig 20 helyet zuhant 2012-höz, 30-at pedig 2008-hoz képest. 

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!


A top 45-ös lista első felébe budapesti kerületek mellett általában üdülővárosok (2013-ben a top 20-ban 8 is helyet kapott) és agglomerációs települések kerültek fel. Feltűnő azonban, hogy az agglomerációs települések jelenléte 2008-hoz képest jelentősen csökkent, tavaly Budapest vonzáskörzetéből egyedül Dunakeszi tudott felkerülni a toplistára. 

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!


Az is szembetűnő, hogy az említett kategóriákon kívülről (fővárosi kerületek, üdülővárosok, agglomeráció) a top 15-be kizárólag Győr-Moson-Sopron megyei települések fértek be (Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron), ami már önmagában arra enged következtetni, hogy a nyugati határhoz közelebb eső országrészekben gyorsabban forognak a lakások, mint máshol. Erre szolgál bizonyítékul a fenti táblázat, mely azt mutatja, hogy 2008-hoz képest folyamatosan nőtt az ország nyugati fele iránti érdeklődés.

Gyorsan forognak?

A lenti táblázat jól mutatja, hogy milyen hatással volt a válság az ingatlanpiacra. Az elmúlt években a 2008-as forgási arány alig több mint felét sikerült elérni. A 2013-as adat ugyan valamivel kedvezőbb az egy évvel korábbinál, de még így is azt mutatja, hogy a tavalyi vélhetően még nem az áttörés éve volt. Idén azonban már több piaci szereplő is az adásvételek számának növekedéséről, valamint – országos szinten – az árcsökkenés megállásáról számolt be, így a 2014-es évre vonatkozóan már a korábbi években tapasztalt forgási arányt jobban megközelítő értékeket várhatunk. 

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!


A lentebb látható, 2013-as évre vonatkozó forgási arányokat előzetes KSH adatok alapján számolták ki. A felhasznált 80 462-es tranzakciószámmal szemben a statisztikai hivatal végleges adatai szerint tavaly mintegy 88 700 lakás cserélt gazdát, tehát a tényleges forgási arány számos település esetén valamivel magasabb, mint a lentebb felsorolt értékek. 

Hol vesznek a legtöbben lakást? - Itt a lista!


Bár az egyes településekkel kapcsolatban pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, az országoshoz hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, ha a top 45 teleülés forgási arányát vizsgáljuk. Ugyanúgy a 2008-as számoknak alig a fele szerepel az elmúlt két év oszlopaiban. Bizakodásra ad okot azonban, hogy 2013-ban – már az előzetes adatok alapján is – sikerült növekednie az aránynak az ország 15 legnépszerűbb településén. Reméljük, hogy a tendencia 2014-ben is folytatódik.

Forrás: portfolio.hu