Munkacsoport készíti elő a közszolgáltatási rendszert

Munkacsoportot hoz létre a kormány a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére. Az erről szóló kormányhatározat tegnap jelent meg. Egy olyan állami tulajdonú holdingot terveznek létrehozni, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.

Két évvel ezelőtt beszélt először a miniszterelnök arról, hogy nonprofittá tennék a rezsiszolgáltatásokat. Orbán Viktor akkor azt mondta: az energiatermelést minden bizonnyal nem, de más tevékenységeket érinthetnek a változtatások.
Az energia továbbítása, szétosztása, elosztása, az ezzel való kereskedés lakossági körben nyugodtan lehet nonprofit tevékenység – fogalmazott akkor a miniszterelnök.

Néhány hónappal később, 2012 decemberében jelentette be Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkárként a rezsicsökkentést.

A kormány az elmúlt másfél évben háromszor csökkentette a lakossági rezsiköltségeket.

A Fidesz politikusai többször egyértelművé tették: a cél az, hogy a magánkézben lévő közműszolgáltatók ne tegyenek szert indokolatlan mértékű extraprofitra. Azt is mondták: a megtermelt pénzből a szolgáltatások minőségét kell javítani.

Egy állami tulajdonú, nonprofit holdingot hoznának létre, amivel megnyílna az út az ipari rezsicsökkentés előtt is.
Szabó Zsolt, a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen azt mondta: ha a kisebb cégek is olcsóbban kaphatnák a közszolgáltatásokat, sokkal versenyképesebbek lehetnének

„A kis-közepes vállalkozások esetében a versenyképességet nagyon nagy mértékben tudnánk növelni, ha a rezsicsökkentés hatását védve nonprofit jelleggel szolgáltatunk” – fogalmazott Szabó Zsolt.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint szeptember közepéig kell elkészülniük az állami tulajdonú vállalatcsoport létrehozásához szükséges jogszabály-javaslatoknak és gazdasági számításoknak.

Forrás: hirado.hu