Bankok kontra állam: folytatódtak a devizahiteles perek

Eddig 46 pénzintézet ügye került már a bíróság elé. A következő hetekben további, több tucat ügyet tárgyal még a Fővárosi Törvényszék.

Újabb pénzintézet nyert részlegesen pert az állammal szemben első fokon. Az UCB Ingatlanhitel Zrt. ügyében a bíróság azt állapította meg, hogy jogosan emelték a kamatokat, a díjakat és a költségeket 2010. január elsejétől évente egyszer, legfeljebb az inflációval megegyező mértékben. Ezeket ugyanis jól érthetően a szerződési feltételekben is leírták. Hasonló ítélet született szerdán a Magyar Cetelem bank által indított perben is. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Ma reggelben azt mondta: az ítélet nem örömteli azoknak a bankoknak, amelyek eddig arról beszéltek, hogy a határozatok futószalagon születnek. „Arról beszéltek, hogy statáriális ítélkezés van Magyarországon, a határozatok futószalagon születnek, formális maga az eljárás, és ehhez képest a tegnapi nap bebizonyította, hogy igenis minden egyes konkrét ügyben az eljáró bírói tanácsok mérlegelnek” – magyarázta. Az alkotmányjogász hozzátette: a döntés azt bizonyítja, hogy a bankok meg tudtak volna felelni a tisztességesség elveinek.

Két olyan pénzintézet is van már, amelyik részlegesen pert nyert az állammal szemben. A Magyar Cetelem Bank ügyében szerdán hozott ítéletet már másnap igyekeztek a maguk javára fordítani a pénzintézetek képviselői, vagyis érvelésükben többször is hivatkoztak a döntésre. Az elmúlt majdnem két hét alatt nyolc pénzintézet ügyében született elsőfokú ítélet. Hatan pert veszítettek az állammal szemben, ezek a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet, a Milton Hitelezési Zrt., az AXA Bank, az Alba Takarékszövetkezet, az EvoBank és a Széchenyi István Hitelszövetkezet. A Magyar Cetelem Bank és az UCB Ingatlanhitel Zrt. részlegesen pert nyert. Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az államot képviselő ügyvédek fellebbeznek az ítéletek ellen.

Varga Mihály csütörtök délután már a devizahiteles-mentőcsomag következő lépéséről, a forintosításról is beszélt. Azt mondta: tavasszal indulhat a folyamat, addig az országgyűlés mindenképpen elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket. A nemzetgazdasági miniszter a nyíregyházi közgazdász-vándorgyűlésen arról is beszélt, hogy a legfontosabb a jelzálog alapú, lakáscélú hitelek kivezetése. Varga Mihály szerint a forintosítással jelentős kockázat tűnik majd el a magyar bankrendszerből.

A devizahitelekkel kapcsolatos banki elszámoltatás is témája lesz a kormány tájékoztató kampányának, ami a tervek szerint már a héten elindul. A Kormányzati Információs Központ vezetője a Híradónak elmondta, a gyakorlati lépések előtt érdemes tisztázni, hogy mekkora összeget vettek el a magyar családoktól tisztességtelenül a bankok, és ezt hogyan kaphatják majd vissza az érintettek. Dömötör Csaba hozzátette: ezt rendezi majd az az elszámoltatási törvényjavaslat, amelyről várhatóan a következő ülésén dönt a kormány. Mint mondta, abban bíznak, hogy az átlagos törlesztőrészletek akár 25 százalékkal is csökkenhetnek. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte: szeptember elsején 5,7 százalékkal lett olcsóbb az áram, a távhő árát pedig 3,3 százalékkal csökkentik októberben. Hangsúlyozta: a banki elszámoltatás és a rezsicsökkentés is azt bizonyítja, hogy ha a magyarok összefognak, akkor együtt nagy dolgokra képesek.

 

Forrás: hirado.hu