Felülvizsgálati-, karbantartási- és felújítási munkálatok fontossága – emberéletek forognak kockán

Sokszor nagyon nehéz a közös képviselőknek alátámasztani egy-egy felújítás, karbantartás fontosságát. Ez betudható az elmúlt két évtized tulajdonosi csalódásainak, a bizalmatlanságnak, vagy éppen a társasházaknál gyakran jelentkező forráshiánynak. Az okoknál fel lehet még sorolni a szintén többször előforduló könnyelmű tulajdonosi szemléletet. Közgyűlésektől, kerületektől, a társasház építési évétől függetlenül rendre felbukkan az „Eddig se gyulladt ki az a vezeték, most se fog!” hozzáállás.

Azonban az évi átlagosan több, mint 6000 ezer lakástűz azt bizonyítja, hogy azoknak van igazuk akik a „De, ki fog gyulladni.” táborba tartoznak.

A cikk írását ihlette az MTI által közölt – sajnos 24 órán belül két – tűzeset. A hírek kiválasztásánál mindig olyan híreket próbálunk meg előtérbe helyezni, amelyek a társasházakban élő embereket érdeklik, érintik, számukra valamilyen formában hasznos lehet. Egy-egy tűzesetet nem szoktunk feltenni, vagy kiposztolni a faceebookra, mert egy idő után nem lenne hír, és fekete krónika sem szeretnénk lenni.

Most mégis a két tűzesettel kapcsolatban szeretnénk felhívni mind közös képviselő kollégáink, mind a társasházi tulajdonosok, bérlők figyelmét a biztonságos üzemeltetésre. A szükséges felülvizsgálatok, karbantartások, felújítások elvégzésére.

Közeleg a fűtési-, és az esős időszak, egyre csökken a napos órák száma. Ezek  a tényezők mind a elektromos felvételt, a kapacitás növekedését okozzák. (Ilyenkor többen használják a mosó-, a mosogatógépeket, mikrohullámú-, vagy az elektromos sütőket, lámpákat, számítógépeket, egyszóval az elektromos berendezéseket.)

Fontos, hogy a mind a társasház közösségi, gyengeáramú, és erősáramú hálózatai, mind a lakáson belüli hálózatok biztonságosak legyenek, bírják a megnövekedett terhelést, azok ne okozzanak tüzet.

lakástüzek_3

Végül a két friss MTI hír:

Egy hatodik emeleti lakás előtere és előtetője égett Budapest XIII. kerületében, a Katona József utca egyik épületében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden késő este. A legfelső szinten a villanyóra mellett keletkezett tűz miatt négy lakásból kísérték ki az ott tartózkodókat, ők a tűz eloltása és az épület átvizsgálása után visszatérhetnek otthonukba. A tűzoltók mellett a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett az oltásban – írja a közlemény.

Kigyulladt egy kétszintes társasház tetőtere kedden délben Zalaegerszegen, az épületből 15 embert kellett kimenekíteni – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Cseresznyés Dániel elmondta: a Sas utcában lévő társasház tetőterében kiütött tűz miatt 15 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. A nagy erőkkel helyszínre vonuló tűzoltóknak rövid idő alatt sikerült eloltania a lángokat, a tűzben senki nem sérült meg. A társasház lakói várhatóan még a délután folyamán visszatérhetnek lakásaikba. A szóvivő hozzátette: vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a tüzet az épületben.

Magyar Társasház Kft.