Jó hír a frankhiteleseknek: megütötték a svájci frankot

Svájcnak nem tetszik az a helyzet, hogy menekülő devizaként használják a pénzét, mert annak erősödése árt a versenyképességüknek (amiben mellesleg elsők szoktak lenni a világon). A helyzetre válaszul most ismét arra tettek utalást, hogy készek negatív betéti rátát bevezetni, amitől a frank azonnal gyengülni kezdett mindennel szemben. Ezen lépésük bejelentésére egyébként kiváló lehetőséget is adhat a jövő csütörtöki kamatdöntésük. Ha bekövetkezik, akkor tovább csökkenhet a frankhitelesek törlesztője.

A svájci frank az elmúlt időszaki fejleményekre (dollárerősödés, geopolitikai feszültségek, további EKB-lazítás) folyamatosan erősödött az euróval szemben. A svájci jegybankárok számára viszont ez a jelenség egyáltalán nem meglepetés, ezért évek óta rögzítettek egy árfolyamküszöböt, amit ha elér az EUR/CHF kurzus akkor interveniálni kezdenek. Az euró az elmúlt időszakban érdemben meg is közelítette ezt az 1,20-es határt, de bele nem ütközött.

Jó hír a frankhiteleseknek: megütötték a svájci frankot

A legújabb fejlemények szerint pedig nem is fog, ugyanis Thomas Moser, a svájci jegybank (SNB) döntéshozó testületének egyik póttagja úgy nyilatkozott, hogy készek negatív betéti rátát bevezetni az országukban. Ez a lehetőség egyébként nem új, régóta fenyeget már vele az SNB, de mivel az EKB (és őt követve a dán jegybank is) negatív tartományban tartja az egynapos betéti kamatlábát, ezért igen valószínű, hogy a svájciak is erre adják majd a fejüket.

Erre pedig meg is lesz a lehetőségük jövő csütörtökön, amikor is az SNB kamatmeghatározó ülést tart. A hírekre gyengülő svájci frank a magyar frankhiteleseknek is jó hír, hiszen ezzel az CHF/HUF is a számukra kedvező irányba mozdult el. A nyílt árfolyamkockázatot futók törlesztőrészletei ezzel lineárisan csökkenhetnek, noha azért megjegyeznénk, hogy hosszabb időtávon még mindig gyenge a forint a frankkal szemben.

Jó hír a frankhiteleseknek: megütötték a svájci frankot

Jó hír a frankhiteleseknek: megütötték a svájci frankot

Forrás: portfolio.hu