Kecskeméten terjed a vérszívó ágyi poloska

Bár a ’60-as években úgy tűnt, hogy sikeresen felszámolták a poloskavészt, a turistaforgalom és az elszegényedés miatt újra elszaporodtak.

Míg korábban évente egy-két lakásban fordult elő ágyi poloska, tavaly már közel 20 helyszínről érkezett bejelentés, idén pedig már eddig 40 lakásban végeztek poloskairtást, írja a Baon.hu a Növényvédő és Kártevő Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva.

A lap szerint egy Széchenyivárosi házban mind a 15 lakást és a lépcsőházat is mentesíteni kellett tavaly, de rövid időn belül újra megjelentek az apró vérszívók, ezért nemrégiben újra elvégezték a rovarirtást.

A rovarirtási cég vezetője szerint potenciális veszélyforrás lehet a régi bútor, könyv, de akár egy videókazettában is megbújhat a kezdetben alig 2 mm-es vérszívó. A poloska a falak, bútorok és tárgyak apró réseibe fészkeli be magát. Az ágyba jellemzően a hímek, illetve az utódok költöznek be, és csípik meg áldozatukat. Ráadásul szobahőmérsékleten fél évig is kibírják táplálék nélkül.

Irtásuk elég nehéz házi körülmények között, a vegyszeres permetezés viszont igen drága, és mivel a peték nem pusztulnak el, néhány héttel később meg kell ismételni az eljárást.

Forrás: index.hu