Rogán: két nonprofit rezsiszolgáltató jöhet létre

Két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, ezek struktúrája a jövő év elején körvonalazódhat – közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában.

Rogán Antal kifejtette: a múlt heti tapolcai Fidesz-KDNP-frakcióülésen döntöttek arról, hogy felhatalmazzák a kormányt egy nonprofit, közösségi tulajdonban lévő rezsiszolgáltató létrehozásáról szóló munka elindítására.

A tanácskozáson úgy határoztak – folytatta -, hogy kétféle ilyen cég álljon majd fel. Az egyikhez azok a területek tartoznának, amelyek eddig inkább piaci szolgáltatások voltak, így elsősorban a gáz, a villamos energia és a távhő, bár utóbbi jellemzően önkormányzati szolgáltatás.

A másik, szintén nonprofit cég azokat a szolgáltatásokat fogná össze, amelyek eddig is leginkább önkormányzatiak voltak, így például a víziközmű-szolgáltatást és a hulladékszállítást – részletezte a terveket a Fidesz frakcióvezetője.

Lehetővé kell tenni, hogy az országban – a lakosság körében – bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a két cég megvásárolná-e a most működő szolgáltatókat, a politikus azt válaszolta: a nonprofit rezsiszolgáltatók ügyében konkrét döntések még nem születtek, először a kormánynak kell vázolnia elképzelését.

„Addig nem akarok semmit megelőlegezni, amíg a részletkérdéseket nem tárgyaljuk át, (…) ez a jövő év tavaszának témája lesz”, az említett céges struktúra a következő év elején körvonalazódhat – mondta Rogán Antal.
„Azt szeretnénk, hogy minél kevesebb költséget tudjanak érvényesíteni a fogyasztóval szemben” – közölte a frakcióvezető a Fidesz álláspontját.

Megerősítette: arra is kérték a kormányt, vizsgálja meg, hogy a paksi atomerőmű tudná-e a jelenleginél is olcsóbban adni a villamos energiát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek.

Forrás: mti.hu