Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord

Augusztusban ismét megdőlt a globális melegrekord, ezzel folytatódott az idei havi rekordok sora. Az óceánok felszíne még soha, semmilyen hónapban nem volt ilyen meleg a mérések kezdete óta.

Idén április, május és június is rekordmeleget hozott globális léptékben, és júliusban is a valaha mért negyedik legmagasabb átlaghőmérsékletet regisztrálták. Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) honlapján csütörtökön közzétett friss adatok szerint az augusztus újra rekordmeleget hozott.

A mérésekszerint az augusztusi globális átlaghőmérséklet – a szárazföld és az óceánok felszínét is figyelembe véve – 16,35 Celsius-fok volt, ami 0,75 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag (15,6 fok), és meghaladja az 1998-ban mért eddigi rekordot.

A szárazföld felszíni hőmérséklete 0,99 Celsius-fokkal haladta meg a 13,8 fokos 20. századi átlagot, de a rekordlistán ez csak a második 1998 augusztusa után. Ami az óceánok felszínét illeti, augusztusban átlagosan 0,65 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. századi átlagnál (16,4 fok). Ez nemcsak az eddigi rekorder 2005 augusztust haladja meg 0,08 Celsius-fokkal, de 0,03 fokkal magasabb, mint a valaha, bármely hónapban mért legmagasabb hőmérséklet (az eddigi rekordot 2014 júniusa tartotta).

Júniustól augusztusig a szárazföld és az óceánok együttes átlaghőmérséklete szintén megdöntötte az 1998-as rekordot. Ami viszont az eddigi egész évet illeti, egyelőre csak a harmadik legmelegebb a mérések kezdete óta, a 20. századi átlagot (14 Celsius-fok) azonban ez is 0,68 fokkal meghaladja.

Forrás: hirado.hu